Consiliul Judeţean Argeş, proiect pentru reabilitarea Castrului Roman Jidova

Luni, în şedinţa Consiliului Judeţean Argeş a fost aprobat proiectul privind „Reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a CASTRULUI ROMAN JIDAVA (JIDOVA)“, proiect ce va fi depus spre finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Alocare financiară maximă este de 2.155.000 euro/castru pentru componenta de reabilitare a infrastructurii specifice şi de 30.000 euro/destinaţie pentru componenta de digitalizare a valorilor aferente, marcarea şi semnalizarea rutei/obiectivelor incluse în cadrul rutei, marketing şi management.

Proiectul are ca obiective principale:

– lucrări de restaurare, consolidare şi punere în valoare a porţii principale de acces în castru – poarta praetorian.

–  punerea în valoare şi includerea în circuitul de vizitare a „clădirii ofiţerilor“ şi a apartamentului centurionului din baraca aflată în retentura dextra.

– intervenţii de reconsolidare a zonelor restaurate în anii ’70 şi ’80, păstrând cota de nivel până la care au fost ridicate zidurile construcţiilor antice la momentul respectiv.

–  refacerea expoziţiei permanente a sitului, utilizând instalaţii de tip Virtual reality şi alte tehnici multi media.

–  organizarea unui centru ştiinţific de studiere a limes-ului transalutan.

Lucrările de restaurare şi consolidare a edificiilor din castru, alături de regândirea spaţiului expoziţional şi organizarea unui centru de studiu cu capacitate mică de funcţionare, va face din castrul roman de la Jidova un obiectiv de referinţă pentru România. În plus, acest model: sit, muzeu de sit şi centru de cercetare care funcţionează împreună se aplică peste tot în Europa şi mai puţin în România.

Realizarea acestui proiect va contribui la:

– Dezvoltarea turismului cultural în context european, dezvoltarea durabilă

– Realizarea unor expoziţii cu artefacte aparţinând civilizaţiei dacice;

– Creşterea interesului pentru cultura şi civilizaţia antică;

Situl de la Câmpulung – „Jidova“, cu suprafaţă totală de 19.740 mp, este cuprins în lista monumentelor istorice din judeţul Argeş de la sfârşitul secolului II şi începutul secolului III.

Castrul Jidova este situat la aproximativ 5 Km de Câmpulung Muscel, pe drumul european E 574, pe direcţia Piteşti – Câmpulung Muscel – Rucăr – Bran – Braşov. De asemenea, se poate ajunge şi din alte direcţii: de la Curtea de Argeş spre Câmpulung pe drumul judeţean 73C (44 km); de la Târgovişte spre Câmpulung pe drumul judeţean 72A (62 km) până la intersecţia cu drumul judeţean 73, apoi stânga spre Valea Mare Pravăţ şi Câmpulung – castru (12 km); de la Braşov spre Piteşti, pe drumul european E 574 (92 km Braşov – Câmpulung – Castru).

Lasă un răspuns