Conf.dr. Adrian Tase: „Actualităţi în sănătatea planetei“

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne face un rezumat al ultimelor evenimente în ceea ce înseamnă lumea medicală. Cum ochii tuturor se îndreaptă către variola maimuţei, medicul argeşean vine cu informaţii importante şi despre acest subiect.
„Variola maimuţei este cunoscută din anul 1970 în Africa Centrală, cu extindere ulterioară şi în Africa de Vest. Există de mult un vaccin pentru această boală, iar acum este în curs de elaborare un vaccin ultramodern bazat pe ARN mesager.
În pandemia Covid există variabilitate pe mai multe paliere.
Răspândirea bolii se face mai uşor în anotimpul rece, în zonele foarte aglo-merate şi, paradoxal, în ultima vreme, în ţările cu strategia zero Covid.
S-a vorbit despre inechitate şi la aprovizionarea cu vaccinuri. Ţările în curs de dezvoltare din Africa şi Asia au primit mai greu vaccin. Iar ţările cu PIB mare, printre care şi România, ca membru UE, au fost servite conform solicitărilor. Aflăm acum că estimările au fost disproporţionate şi se caută soluţii de a returna o cantitate de vaccin.
Inechitatea furnizării de medicamente se referă la tratamentul post-infecţie cu Paxlovid, ca şi Evusheld pentru protecţia pacienţilor imunocompromişi. La acest capitol suntem defavorizaţi.
Multă lume a obosit psihic după doi ani de pandemie – Covid fatigue, şi nu mai reacţionează la pericolul infectării, darmite la aceste inechităţi.
Încălzirea globală este şi ea inechitabilă. Ţări din zonele temperate, cu economii puternice şi termogene nu suferă prea mult de încălzirea globală, în timp ce alte ţări, nu prea bogate, ca India şi Pakistanul, pe de o parte, şi statele ecuatoriale, pe de altă parte, cu termogeneză industrială modestă, sunt în curs de deşertificare.
În zilele noastre, mor oameni prin utilizarea armelor de foc, în condiţii de război sau chiar pe timp de pace. Circa 400 de soldaţi mor zilnic pe frontul de est. Peste 100 de americani au fost împuşcaţi mortal de la începutul anului de asasini iresponsabili cu arme semiautomate.
Avorturile în SUA. Legislaţia este heterogenă pe această temă. Sunt încă state nord-americane în care avorturile sunt ilegale şi pacientele au de parcurs sute de mile pentru a ajunge într-un stat în care avortul este legal. Sau să apeleze la o clinică de avort ilegal, de exemplu la graniţa dintre Texas şi Mexic. Şi mai riscantă este administrarea medicamentelor cu efect abortiv.
Foametea părea dintotdeauna o ficţiune. Informaţiile din ultimul timp sunt îngrijorătoare. Sper ca în ţara noastră să nu avem probleme cu pâinea, nici măcar pentru porumbei.
Medicii au transplantat, în premieră, o ureche formată din celule umane, printată 3D.
Va dorim o săptămână liniştită!“, a punctat medicul Adrian Tase.