Se vinde Petrochimia Bradu

Lichidatorii judiciari ai Oltchim scot la vânzare în bloc activele platformei Petrochimice Bradu, judeţul Argeş, pentru 244,8 milioane de lei. Licitaţia va avea loc în 16 februarie.

„Pachetul oferit spre vânzare este alcătuit din teren (165 hectare), clădiri, instalaţii petrochimice, echipamente, licenţe şi alte asemenea“, se arată într-un anunţ al BDO Business Restructuring şi Rominsolv, cei doi lichidatori ai Oltchim.

Oltchim a intrat în insolvenţă în 2013. Printre cauzele care au dus la această situaţie s-au aflat, potrivit administratorilor judiciari, managementul deficitar şi contractele păguboase pe care firme controlate de fosta conducere a combinatului le aveau cu întreprinderea de stat.

În perioada 2009-2012, volumul total al tranzacţiilor dintre Oltchim şi companiile controlate de către managementul combinatului a fost de aproximativ 71,4 milioane de euro.

De asemenea, combinatul a derulat investiţii nerentabile în valoare de 394 milioane de lei, dintre care 44,5 milioane de lei au fost pentru achi-ziţia activelor aferente platformei Bradu.

La acea data, soluţia propusă de administratorii judiciari a fost privatizarea combinatului cu două variante: fie prin crearea unui „special purpose vehicle“, care să preia activele funcţionale ale combinatului, fie prin separarea activelor viabile de cele neviabile.

Drept urmare, în 2018, Chimcomplex, compania deţinută de Ştefan Vuza, a preluat cele mai importante active ale Oltchim, în cadrul unei tranzacţii de 130 milioane de euro.

Lasă un răspuns