Gabi Șerbănoiu, un primar cu suflet pentru comuna Stâlpeni

Comuna Stâlpeni se poate lăuda că este condusă de un primar care își iubește concetățenii și care face totul pentru ca localitatea sa să ofere cele mai bune condiții de trai. Agenda proiectelor aflate în derulare la Stâlpeni este una cu adevărat remarcabilă, iar în fiecare zi, primarul caută cele mai bune soluții să atragă și mai multe fonduri pentru a implementa tot mai multe proiecte. Primarul a avut și un mesaj de suflet pentru locuitorii comunei Stâlpeni și i-a asigurat că niciodată funcția nu îi va schimba atitudinea și că niciodată nu va uita de unde a plecat.
Care sunt proiectele pe care le aveți în derulare în comuna Stâlpeni?
Au fost proiecte care s-au aflat în derulare în prima parte a acestui an, ele fiind începute de anul trecut. Am finalizat două mari investiții privind canalizarea în satele Livezeni și Cotoreni și cu Prioteasa, investiții care s-au ridicat la aproape 1 milion de lei. Acum suntem în faza finală la un proiect derulat pe fonduri europene , aici este vorba despre un Cămin Cultural. În cazul acestui proiect în maxim o lună de zile o să facem recepția lucrărilor. Așa cum am spus este un Cămin Cultural în satul Livezeni, cu dotări interioare și cu parc exterior și care o sa fie foarte util pentru copiii din zonă pentru că este chiar peste drum de Școala Livezeni. Tot în această de investiții putem discuta despre proiectul derulat în zona blocuri noi. Sistemul de canalizare al blocurilor era vechi și am schimbat tot sistemul de canalizare, proiectul ridicându-se ca și costuri la 250.000 de lei, adică, 2,5 miliarde de lei, dacă este să vorbim de bani vechi. Acest proiect a fost deja finalizat.
Am dat ordin de începerea pentru un sistem de alimentare cu apă în zona satului Livezeni unde avem probleme cu apa. În cazul acestul proiect avem și banii aferenți realizării proiectului. Vom face un foraj, un bazin cu înmagazinare pentru suplimentarea cantității de apă necesare consumului, dar și pentru celelalte utilități.
De asemenea, suntem în fază de proiect și acum începe licitația la un drum extraordinar de important și mă refer aici la drumul care leagă două sate. Vorbesc satul Pițigaia care se afla la vreo 10 kilometri de restul comunei, unde mai avem 20 de persoane și trebuie să avem grijă de ei. Este un drum care scurtează distanța de 10 kilometri, la doar un kilometru și ceva. În cazul acestui proiect am avut sprijinul Consiliului Județean. Suntem în faza de licitație.
Am început acum demersurile la alt drum pentru un cătun mai izolat, suntem în fază de evaluare a investiției pentru a vedea cam despre ce sume avem nevoie. Cel mai important lucru în perioada următoare este sa vedem ce proiecte intră la finanțare pe PNRR și pe Anghel Saligny. Noi am depus cinci-șase proiecte de anvergură și vedem care vor intra la finanțare. Mai avem proiecte și pe CNI. Mă refer la un dispensar de care avem nevoie, pentru ca avem un dispensar de peste 50 de ani și nu mai îndeplinește cele mai bune condiții, dar și o bază sportivă multifuncțională. Sunt investiții destul de mari care fie au fost finalizate, fie urmează să fie finalizate. Numai că marea problemă vine din faptul că lucrările care se afla în derulare s-au mărit ca și costuri în ceea ce înseamnă materialele de construcție. Costurile s-au ridicat cu 20 sau chiar cu 25% față de contractul inițial.
Care sunt soluțiile pe care le vedeți dumneavoastră pentru a rezolva această problemă?
Suntem puși în situația de a continua lucrările și să renunțam la alte investiții. Am discutat cu liderii județeni despre aceste probleme iar ei le prezintă la alt nivel central și sperăm ca cei de acolo sa ne ajute deoarece sunt termene de execuție care trebuie respectate. Sunt bani pe fonduri europene și lucrările trebuie să fie finalizate respectând termenul.
Ce ne puteți spune despre bugetul de care beneficiază comuna Stâlpeni?
Bugetul total este de 2 milioane de euro. Noi am dus banii către proiectele care trebuiau finalizate, am alocat banii către școli, ce ni s-a solicitat pentru investiții, dar și chestiuni legate transport profesori sau elevi, tot ce ne-au solicitat am aprobat. Bineînțeles că este loc de mai bine din punct de vedere al bugetului pentru că niciodată veniturile proprii nu se realizează în proporție de 100%. Cred că vorbim despre 50 sau 60% pentru că și oamenii au mari probleme generate de aceste scumpiri din ultima perioadă. Mergem și discutăm cu oamenii pe marginea subiectului, le explicăm, dar sunt oameni pensionari, cu venituri mici și au mari probleme.
Vă temeți de o eventuală criza economica survenită în urma conflictului militar de la granița României?
Sigur că ma tem. Perspectiva care ne este prezentată zilnic la televizor sau în ziare nu este una îmbucurătoare. Situația economica, în general a țarii noastre și nu numai nu este deloc bună. Cred că se va adânci această criză în perioada următoare.
Suntem aproape de jumătatea acestui mandat, cum caracterizați lucrurile până în prezent?
Sincer, cam ce mi-am propus aproape că s-a realizat. Bineînțeles că se mai puteau realiza lucruri, eu sunt tot timpul în contact cu oamenii, merg și vorbesc cu ei. Una peste alta comuna mea, consider că are infrastructura în proporție de peste 70%. Avem gaze, asflat, canalizare, pe jumătate din comună, avem și proiecte în derulare. Dar din păcate, sunt și oameni nemulțumiți. Din nefericire nu toți beneficiază de cele mai bune condiții, avem șapte sate disperate și le explic oamenilor că facem toate demersurile pentru a le asigura tuturor confortul de care au nevoie.
Care sunt principalele nevoi ale oamenilor care reies din discuțiile pe care le aveți cu aceștia?
Oamenii vor lucruri normale pentru perioada în care trăim, vor condiții de trai mai bune. Oamenii vor apă, vor canalizare. Iar noi facem tot ce ne stă în putință pentru a le asigura totul.
De unde vă gândiți să atrageți bani în plus pentru realizarea proiectelor?
Suntem conectați cu tot ce apare nou pentru a obține finanțare. A apărut acum un ghid nou pe PNRR, am avut o ședința cu echipa mea și să vedem unde ne putem încadra, ce putem face. Tot timpul încercăm să vedem care sunt proiectele eligibile pentru a obține finanțarea. Și vreau să vă spun că unde este cazul solicităm și ajutorul unor firme de consultanță . Vreau să vă spun că am venit cu o idee pe care am prezentat-o la nivel județean. Îmi doresc să fie făcut un fel de centru unde cei de la nivelul primăriei să fie îndrumați pe acest sector. În acest fel sunt ajutate și primăriile din teritoriu.
Ce mesaj aveți pentru locuitorii comunei?
Vreau sa le transmit cetățenilor comunei Stâlpeni că indiferent de ce va fi în continuare voi rămâne același om deschis, aproape de ei, atent la problemele lor. Îi pot sprijini din toate punctele de vedere. Sunt un om cu suflet care știe de unde a plecat și niciodată funcția nu îmi va schimba atitudinea și îi asigur de tot respectul meu.
Costi Diniași