ULTIMĂ ORĂ! Mariupolul a căzut. Ce înseamnă pentru Ucraina această pierdere uriașă!

Evacuarea a sute de luptători ucraineni, mulți dintre ei răniți, în orașele controlate de ruși, a marcat probabil sfârșitul celei mai lungi și mai sângeroase bătălii desfășurate până acum în războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina și reprezintă în același timp o înfrângere semnificativă pentru autoritățile de la Kiev.
Mariupol este acum un oraș în ruină după un asediu rusesc despre care Ucraina spune că a ucis zeci de mii de oameni.Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat transmis luni dimineață de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în comunicat.
Sute de oameni au fost evacuați luni din combinat, ultima redută din orașul care devenise un simbol al rezistenței ucrainene, sub bombardamentele rusești. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a vorbit într-un mesaj video despre operațiunea de evacuare, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal.
„53 de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a spus ea. Novoazovsk este controlat de ruși și se află la aproximativ 32 km la est de Mariupol. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar”, a mai spus Malyar. O „procedură de schimb” va face ca cei evacuați să fie aduși acasă, a precizat oficialul ucrainean. De asemenea, Olenivka este o altă zonă controlată de separatiști susținuți de armata rusă.
Hanna Maliar precizează că urmează să aibă loc apoi „un schimb” de prizonieri. „O procedură de schimb va avea loc pentru a-i aduce acasă”, a spus ea.
Potrivit Reuters, se credea că aproximativ 600 de militari se aflau în interiorul fabricii de oțel. Armata ucraineană a declarat că se depun eforturi pentru evacuarea celor care se află încă în interior.
La scurt timp după declarația Hannei Maliar, și preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre situația de la Azovstal, în mesajul său către națiune difuzat în fiecare seară. „Sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri”, a declarat președintele ucrainean „Între ei sunt răniți grav. Ei primesc îngrijiri. Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a mai spus Zelenski.

Lasă un răspuns