Acord de pace în 4 etape: Planul propus de italieni

Ministrul italian de Externe, Luigi di Maio, i-a înaintat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, un plan etapizat pentru un acord de pace în Ucraina, începând cu o încetare a focului și terminând cu un tratat privind „teritoriile în litigiu” și un acord multilateral privind garanțiile de securitate în Europa, scrie joi ziarul italian La Repubblica. Planul a fost trimis și reprezentanților țărilor G7  – SUA, Franța, Germania, Canada, Japonia, Marea Britanie.

Pasul 1

Potrivit foii de parcurs prezentată de Italia, scrie ziarul, în prima etapă este necesară realizarea unui încetări temporare a focului, cu condiția ca negocierile să poată continua. Se așteaptă ca planul să fie supravegheat de o echipă internațională de mediere care să includă țări precum Franța, Germania, Italia, Turcia, SUA, China, Canada, Marea Britanie, Polonia și Israel, care și-au arătat deja dorința de a participa, în căutarea unei ieșiri din criză, precum și organizațiile internaționale, în principal ONU și UE.

Pasul 2

Încetarea focului prevede demilitarizarea liniei frontului. În a doua etapă ar trebui să demareze negocieri internaționale privind statutul Ucrainei, care presupun neutralitatea acesteia cu garanții de securitate. Acest statut ar trebui să implice și aderarea nestingherită la UE. Pentru atingerea acestor obiective, se propune organizarea unei conferințe internaționale de pace.

Pasul 3

Mai departe, prin mediere internațională, se propune să se discute despre „disputa teritorială” dintre Rusia și Ucraina. După cum scrie Repubblica, propunerile formulate de Italia presupun autonomia deplină a Crimeei și Donbasului, cu garanții ale drepturilor la afiliere lingvistică și culturală, stabilirea unei autoguvernări depline și a securității independente, dar în același timp menținând integritatea teritorială a Ucrainei și afirmând-o pe plan internațional.

Pasul 4

În a patra etapă, este planificată încheierea unui acord multilateral privind pacea și securitatea în Europa, care va reglementa relațiile dintre UE și Federația Rusă. Printre sarcinile prioritare se numără stabilitatea strategică, dezarmarea și controlul armelor, prevenirea conflictelor și măsurile de consolidare a încrederii reciproce. De asemenea, prevede retragerea completă a trupelor ruse din teritoriile ocupate, de care se presupune că va lega ridicarea treptată a sancțiunilor.

Lasă un răspuns