Primarul Nicolae Pană: „De când sunt la Primăria Coşeşti am încercat să reduc discrepanţa dintre urban şi rural“

”Când spui că eşti mulţumit atunci eşti plafonat şi nu mai ai dorinţa să realizezi şi mai mult. Este normal ca tot timpul să îţi doreşti mai mult. Sunt oarecum mulţumit, dar îmi doresc mult mai mult să fac pentru locuitorii comunei mele.”

Primarul comunei Coşeşti, Nicolae Pană afirmă că este în linii mari mulţumit de ceea ce a realizat până acum, dar admite că niciodată nu se poade declara 100% mulţumit de ceea ce a realizat pentru că atunci apare plafonarea, iar în acest fel nu se mai poate vorbi despre realizarea anumitor proiecte. Edilul afirmă că din momentul în care a venit în fruntea primăriei a încercat în permanenţă să reducă diferenţa dintre ceea ce înseamnă mediul urban şi mediul rural, tocmai pentru ca locuitorii comunei sale să beneficieze de cele mai bune condiţii de trai.

l Care sunt proiectele pe care le aveţi în derulare?

Avem mai multe proiecte pe care le putem enumera. Sunt proiecte în derulare, dar şi pe cale de a începe. În această perioadă continuăm cu proiectul finanţat pe PNDL 2 prin fonduri guvernamentale privind modernizarea, reabilitarea şi extinderea sistemului de apă, unde tocmai de curând am întâmpinat o pro-blemă cu anumite avarii în satul Jupâneşti. Întâmpinăm foarte multe probleme din cauza vechimii sistemului, şi, din această pricină apar avarii. Avem în derulare o mulţime de proiecte atât din fonduri proprii, dar şi prin alte surse, cum ar fi cofinanţări ale Consiliului Judeţean. Putem enumera aici lucrări de anvelopare a unor şcoli, lucrări de extindere şi modernizare a unor locuri de joacă, reabilitarea unor drumuri comunale. Ulterior va începe construcţia unui miniteren de sport modern, cu nocturnă şi toate facilităţile necesare.

Va urma apoi modernizarea altor patru străzi comerciale, urmează să începem obţinerea avizelor. De asemenea, cât de curând vor începe lucrările de extindere a iluminatului public pe trei tronsoane din localitate. Am aplicat şi pentru obţinerea unor fonduri de la Agenţia Fondului de Mediu Naţional privind mo- dernizarea restului de reţea electrică din localitatea noastră, o parte din ea fiind deja modernizată.

l  De ce buget dispune Primăria Coşeşti şi către ce sectoare sunt alocaţi banii?

Cei mai mulţi bani merg pentru investiţii. Pentru funcţionare nu avem cheltuieli foarte mari, deoarece organigrama noastră nu este una foarte încărcată. Ne îndreptăm atenţia foarte tare către investiţii şi către anumite reparaţii şi modernizări care sunt urgente. Din păcate fondurile nu sunt suficiente pentru a face tot ceea ce ne propunem. Vorbesc aici despre nişte lucrări pentru a îndrepta anumite lucruri survenite în urma unor calamităţi. Avem documentaţia trimisă la Compania Naţională de Investiţii, dar pentru care încă nu am primit niciun răspuns şi nicio finanţare.

l Încercaţi să atrageţi fonduri şi din alte surse?

Aşa cum vă spuneam avem aplicate pentru Anghel SALIGNY două proiecte şi unul pe PNRR. Lucrăm la o componentă care s-a deschis recent pentru reabilitarea moderată a clădirilor de interes public, aici mă refer la Primărie şi şcolile care încă nu sunt reabilitate. Menţionez că toate şcolile au fost reabi-litate din fonduri proprii şi cofinanţări de la Consiliul Judeţean Argeş. Am fost atenţi la toate sursele de finanţare pentru a atrage cât mai mulţi bani.  De asemenea la CNI avem cereri aplicate pentru anumite finanţări. După cum vă spuneam, din punct de vedere al bugetului raportat la numărul de locuitori, nu am putea să spunem că stăm extraordinar de bine, pentru că nu avem foarte multă industrie pe raza localităţii, majoritatea cetăţenilor lucrează la Piteşti, Mioveni.

l Cum stau lucrurile privind gradul de colectare al impozitelor?

Nu stăm foarte bine la gradul de colectare. Din păcate, cele mai mari probleme le avem la capitolul amenzi. De când colectarea a trecut la nivel de primării sunt probleme din acest punct de vedere. Întâmpinăm mari greutăţi şi probleme pentru că nu putem recupera toate sumele.

l Este un lucru îmbucurător în realizarea anumitor investiţii faptul că au fost ridicate restricţiile generate              de pandemie?

Pot să spun că nu am fost afectaţi atât de mult de efectele pandemiei, dar sunt probleme foarte mari legate de  costurile materialelor de construcţie, preţul acestora crescând foarte mult şi pe fondul conflictului armat din Ucraina, dar şi din pricina altor factori. Noi avem un buget stabilit, dar trebuie să facem ajustări, iar dacă preţurile cresc în ritmul acesta, atunci o să avem mari probleme din acest punct de vedere. Părerea mea e că totuşi vor fi anumite neplăceri create de situaţia din Ucraina. Noi trebuie să ne întoarcem faţa către lucrurile care ne sunt la îndemână, pământurile pe care le-am părăsit. În acest fel măcar am putea să depăşim o eventuală criză alimentară. Cred că din punct de vedere alimentar, fiecare gospodar ar trebui să ia în calcul acest lucru.

l Cum aţi descrie relaţia cu cei din conducerea judeţului?

Am o relaţie foarte bună cu cei din conducerea judeţului şi este o relaţie la fel de bună şi cu reprezentanţii Guvernului.  Din păcate, sistemul legislativ ar trebui să mai fie corectat. Sunt lucruri de schimbat, sunt multe probleme birocratice. Eu chiar le-am adus la cunoştinţă reprezentanţilor noştri  judeţeni la nivel central.

l Ne aflăm la jumătatea mandatului actual, sunteţi mulţumit de stadiul anumitor proiecte?

Lucrurile pot să fie împărţite în două categorii din acest punct de vedere. Lucrările făcute la nivel local din fonduri proprii şi prin cofinanţări de la Consiliul Judeţean Argeş ,consider că arată foarte bine şi ne îndreptăm cu paşi repezi să îndeplinim ceea ce ne-am propus. În schimb, avem mari aşteptări de la aceste programe naţionale şi europene de finanţări la care încă nu am pri-mit nişte răspunsuri şi pentru care încep să am anumite îndoieli dacă le putem duce până la capăt. Din păcate apar tot felul de amânări din acest punct de vedere. Sunt ţări la nivelul Uniunii Europene care sunt chiar la jumătatea implementării programului şi la noi nici nu a început,tocmai de aceea nu ne putem compara cu ei. Eu încă nu îmi dau seama cine poartă vina asta, dar nu este un lucru bun pentru societate în general, pentru localităţi. Spre exemplu, în cazul localităţilor, aşa cum este cazul comunei noastre, unde nu avem foarte multă industrie,  noi nu putem avea surse de autofinanţare pentru anumite lucrări şi sperăm să obţinem aceste fonduri de la nivel european.

l Care sunt principalele cerinţe ale oamenilor din loca-litate?

Principalele cerinţe ale oamenilor sunt cele de a le asigura utilităţile de bază. Majoritatea cetăţenilor au slujbele în Piteşti şi Mioveni şi banii merg acolo, iar de utilităţi au nevoie în comuna noastră. De aceea banii care ne vin pe cotele defalcate sunt foarte puţini. Ei au nevoie de utilităţi acasă, de iluminat, de apă, de canal, de drumuri. Oamenii au nevoie în primul rând de utilităţile publice. Suntem în secolul 21 şi avem şi noi nevoie să ne ridicăm la nivelul unor localităţi mai mari. Chiar am făcut foarte multe investiţii de când sunt la Primăria Coşeşti tocmai pentru a micşora această discrepanţă între urban şi rural.

l Să înţelegem, că vă declaraţi mulţumit de ceea ce aţi realizat?

Aş minţi să spun că sunt mulţumit. Când spui că eşti mulţumit atunci eşti plafonat şi nu mai ai dorinţa să realizezi şi mai mult. Este normal ca tot timpul să îţi doreşti mai mult. Sunt oarecum mulţumit, dar îmi doresc mult mai mult să fac pentru locuitorii comunei mele. Eu nu promit foarte multe, dar în mod sigur fac tot efortul pentru a realiza cât mai multe.

l Ce mesaj aveţi pentru locuitorii comunei dumneavoastră?

Am spus-o şi o spun întotdeauna că le doresc sănătate. Ştiu prin ce am trecut în ultimii ani şi am înţeles că sănătatea este de o importanţă majoră. Le doresc foarte multă linişte şi mereu vin cu o recomandare. Toate informaţiile îi rog să le ia de la sursă direct şi să se informeze de la persoanele abilitate, adică de la noi de la Primărie pentru că de multe ori circulă informaţii eronate şi atunci oamenii sunt informaţi greşit. Eu îmi asum şi lucrurile bune şi lucrurile rele şi tocmai de aceea foarte multă lume mă sună pe diferite probleme. Oamenii vor să afle de ce merg anumite lucrări mai greu şi atunci le explic că nu întotdeauna depinde de noi.

Costi Diniaşi

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura