Benzina, mai scumpă în România decât în Rusia, Ucraina și SUA!

Inflația explozivă din România a determinat în doar jumătate de an dublarea și triplarea prețurilor la diverse produse și servicii, precum polițele de asigurare RCA, respectiv benzina și motorina. Guvernele de la Palatul Victoria nu au venit cu măsuri în sprijinul cetățenilor, respectiv al companiilor afectate de aceste scumpiri. 
Românii plătesc pentru un litru de benzină mai mult decât în Rusia și Ucraina, două țări implicate în conflicte militare. De asemenea, șoferii din țara noastră trebuie să achite pentru benzină mai mult chiar și decât americanii, care în medie, au salarii de șapte ori mai mari.
Dacă în urmă cu doi ani de zile tariful benzinei era de aproximativ 4.6 lei (0,9 euro) pentru un litru, în prezent prețurile depășesc 8 lei (1,6 – 1,7 euro) pentru benzina standard, în punctele de alimentare din București, în timp ce motorina standard se apropie vertiginos de 9 lei (1,82 euro). În plus, motorina premium se îndreaptă către 10 lei (2,02 euro).
În baza unei analize realizate folosind datele Global Petrol Prices, din data de 16 mai 2022, putem observa că românii plătesc cel mai mult din Europa pentru carburanți, raportat la puterea de cumpărare.
Potrivit raportului realizat de sursa citată, prețul unui litru de benzină standard în România este de 1,70 euro. Cea mai scumpă benzină standard este în țările nordice, la o diferență modestă, în condițiile în care veniturile sunt de cinci-șapte ori mai mari decât cele din România. Astfel, un litru de benzină în Norvegia costă 2,54 euro, în Danemarca 2,46 euro, în Finlanda 2,35 euro, în Islanda 2,31 euro, iar în Suedia 2,21 euro.

Lasă un răspuns