Rusia continuă intens munca de ‘colonizare’ a Ucrainei

Pe lângă lupta dusă de Federația Rusă la sol în Ucraina, Moscova duce o muncă de administrare a zonelor și teritoriilor cucerite. Această muncă, care nu e atât de spectaculoasă și nu mereu ajunge în buletinele de știri internaționale, arată clar dorința rușilor de a administra noile zone, în fond de a coloniza” – cu ghilimelele de rigoare – noul teritoriu.

Principalele măsuri luate de Federația Rusă vizează atât spectrul economic, cât și cel social-politic. Fie că vorbim de sistemul de comunicare, de cel medical sau chiar educațional, rușii vizează toate aspectele vieții, astfel încât „operațiunea specială” – cum numesc ei invazia – să se poată concretiza printr-o stăpânire a acelor zone. Vă prezentăm în cele ce urmează principalele acțiuni pe care Rusia le desfășoară acum în Ucraina, care vizează aspectul impunerii noilor politici în zonele administrate.

Comunicațiile în Donbas

Vicepremierul rus Dmitri Cernîșenko a cerut Ministerului Digitalizării din Rusia să elaboreze standarde unificate pentru digitalizarea și comunicarea teritoriilor Republicilor Populare Donețk și Lugansk, patronaj asupra căruia regiunile Rusiei preiau controlul, a declarat oficialul rus: „Ministerul Digitalizării din Rusia, împreună cu colegii din regiunile de frontieră – Rostov, Kursk și alte regiuni, ar trebui să analizeze toate problemele problematice legate de acoperirea teritoriului Lugansk și Donețk cu comunicații celulare. Avem nevoie de soluții și cerințe standard. Vă solicit să vă dezvoltați rapid și să începeți introducerea unor standarde uniforme în domeniul digitalizării și comunicațiilor pentru teritoriile eliberate din Donbas”, a spus Cernîșenko. El a mai precizat că „este extrem de important să se excludă utilizarea serviciilor de comunicații nestatale și nesigure”. Anterior, prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko, a declarat că regiunile rusești vor prelua patronajul asupra teritoriilor Donețk și Lugansk.

Restaurarea infrastructurii la Melitopol

Militarii ruși au restaurat șinele de cale ferată avariate de la periferia orașului Melitopol. „La periferia Melitopolului, militarii ruși au restaurat căile ferate care fuseseră anterior avariate de naziștii ucraineni”, se arată într-o știre de presă. Pe 17 și 18 mai, viceprim-ministrul Federației Ruse Marat Husnullin a vizitat regiunile Herson și Zaporijjea, inspectând orașele Herson și Melitopol. Acolo a spus că Rusia va fi implicată în restaurarea infrastructurii regiunilor.

Pe 11 aprilie, primarul interimar Galina Danilchenko a raportat că toate serviciile din Melitopol, regiunea Zaporijjea, eliberate de ucraineni, funcționează normal, situația din oraș este calmă. Danilchenko a adăugat că aprovizionarea cu alimente din Crimeea este stabilită treptat, drumul funcționează și primește ajutor umanitar din partea Ministerului pentru Situații de Urgență din Rusia.

Reconstrucția Donețkului

Lucrările de restaurare la scară largă în viitorul apropiat vor fi desfășurate în zonele din Republica Populară Donețk afectate de ostilități, a anunțat luni de șeful republicii Donețk, Denis Pușilin. „Acum toate forțele sunt aruncate la pregătirea pentru construcția grandioasă, care va avea loc nu numai în orașul Mariupol, ci, în general, pe teritoriul Republicii Populare Donețk. Acum, ministerele și departamentele de resort lucrează, pregătesc proiecte relevante, pregătesc estimări undeva, desfășoară lucrări de proiectare undeva”, a spus el la postul de televiziune Rossiya-24. Potrivit acestuia, departamentele relevante evaluează pagubele, analizând ce clădiri sunt supuse restaurării și unde va fi necesară demolarea. „Primele semne clare ale viitoarei construcții sunt deja vizibile – echipamentul sosește”, a spus Pușilin. El a amintit că recent au ajuns echipamente de construcție în republică din regiunea Penza, care este folosită pentru repararea podurilor și drumurilor. Potrivit acestuia, sosirea altor delegații din Rusia este planificată în curând.

Anterior, s-a raportat că multe regiuni rusești intenționează să ajute la restaurarea zonelor afectate ale Republicii Populare Donețk. În special, regiunea Leningrad a început să ofere asistență în Yenakiieve, regiunea Moscovei – districtele Telmanovski și Novoazovsky, regiunea Chelyabinsk – Yasynuvata, regiunea Samara – Snezhnoye.

Înființarea unui tribunal

Tribunalul care va judeca armata ucraineană predată la Azovstal se va organiza la Mariupol, a declarat pentru Interfax o sursă familiarizată cu pregătirea tribunalului. „Potrivit datelor preliminare, primul tribunal interimar va avea loc la Mariupol”, a declarat sursa. Acesta, potrivit autorilor statutului tribunalului, va fi urmat de mai multe etape, care pot fi organizate în alte locații.

Anterior, luni, șeful republicii, Denis Pușilin, a declarat pentru Interfax că toți prizonierii ucraineni care s-au predat la Azovstal sunt ținuți pe teritoriul Donețkului, unde este planificată organizarea unui tribunal internațional. Potrivit acestuia, „statutul tribunalului este în curs de elaborare”.

Rușii au anunțat oficial că dețin controlul total în Mariupol, prin vocea ministrului Apărării; oficialul l-a anunțat pe președintele rus Vladimir Putin despre retragerea armatei ucrainene capitulate de la uzina Azovstal din Mariupol și controlul deplin asupra orașului.

În total, începând cu 16 mai, 2439 de persoane din regimentul ucrainean „Azov” și militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei s-au predat la uzinele de fier și oțel de la Azovstal din Mariupol, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse Igor Konashenkov.

Zona „bi-monetară” din Herson

Adjunctul șefului administrației militaro-civile din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a anunțat că rubla rusă a fost pusă în circulație în regiune din 23 mai, iar toate plățile fără numerar din regiune vor fi efectuate numai în această monedă. „Din 23 mai trecem la un sistem bi-valutar. Intrăm în rublă. În principiu, se vor calcula două ruble la o grivne, beznalul va fi efectuat pe teritoriul regiunii Herson exclusiv în ruble”, a declarat Stremousov. Potrivit lui Stremousov, regiunea „a stabilit un curs de integrare în Federația Rusă”. „Acum se creează o conexiune completă – trecem complet la sistemul bancar al Federației Ruse. Ne retragem din uz pe teritoriul Ucrainei băncile ucrainene care încă funcționează”, a spus el. Potrivit reprezentantului administrației, astăzi se discută în regiune posibilitatea deschiderii de sucursale ale băncilor din Osetia de Sud și Donețk.

Pe 25 aprilie, șeful Centrului Național pentru Managementul Apărării al Federației Ruse, Mihail Mizințev, a declarat că armata rusă controlează întreaga regiune Herson, părți din regiunile Harkov, Zaporoje, Mykolaiv din Ucraina, o parte semnificativă a teritoriului din Donețk și Lugansk.

Deschiderea de sucursala bancare

Banca Republicană Centrală (CRB) a Republicii Populare Donețk (DPR) se pregătește să deschidă o sucursală în Mariupol.  „Până în prezent, avem birouri în Volnovakha, Mangush, Volodarsk. Se lucrează activ la deschiderea unei sucursale în Mariupol. Am angajat aproximativ 70 de oameni în aceste departamente. Angajații filialei Mariupol sunt în prezent în curs de stagii de practică în orașul Donețk”, a spus directorul Departamentului pentru lucrul cu personalul din cadrul băncii, Ilmira Aizetulova. CRB extinde nu numai zona de servicii, ci și gama de servicii bancare. Potrivit oficialului, specialiștii pot veni să lucreze în sucursalele băncii, inclusiv din teritoriile care au intrat sub controlul republicii.

Administrarea cu apă, esențială pentru controlul zonei

Analizele au arătat că apa Niprului din Canalul Crimeii de Nord este potrivită pentru „scopuri economice naționale”, a decis personalul centrului federal de cercetare de la Institutul de Biologie a Mărilor sudice de la Academia Rusă de Științe. Ei au studiat probe de apă prelevate în expediție. Au fost evaluați 14 parametri hidrochimici ai apei (oxigen, azot și compușii săi, fosfor și compușii săi, siliciu).  „Până în prezent, rezultatele obținute asupra indicatorilor hidrochimici ai apei niprului indică o bună calitate a acesteia în ceea ce privește caracteristicile studiate și adecvarea deplină pentru utilizarea acestei ape în scopuri economice naționale”, se arată într-un raport.

Un canal de 400 de kilometri a fost construit în anii ’60 ai secolului al XX-lea pentru a aproviziona Crimeea cu apă. Această apă a fost utilizată pentru nevoile agriculturii, pisciculturii industriale de iaz și a fost, de asemenea, furnizată locuințelor sub formă de apă potabilă. În 2014, Ucraina a întrerupt alimentarea cu apă a Crimeei prin acest canal. În februarie 2022, armata rusă a deblocat canalul, iar la sfârșitul lunii aprilie, apa Niprului început din nou să curgă în câmpurile din Crimeea.

Învățământ

Școlile și grădinițele din Crimeea au primit deja peste 1,5 mii de copii evacuați din regiunile Ucrainei și din republicile Donbas, a declarat luni reporterilor ministrul Educației, Științei și Tineretului din Crimeea, Valentina Lavrik. „În prezent, în organizațiile educaționale din Republica Crimeea, 154 de copii primesc educație în grădinițe, 1.430 de copii primesc educație în organizații de învățământ general, 10 persoane au intrat în organizații educaționale profesionale și 13 persoane primesc educație în organizații de învățământ superior”, a spus Lavrik.

Ea a precizat că un copil este internat în instituții la cererea părinților sau a unui alt adult însoțitor, iar de la vârsta de 14 ani, un adolescent poate aplica independent. Înainte de înscriere, copiii sunt certificați astfel încât școala să poată decide ce clasă corespunde cunoștințelor lor în sistemul educațional rusesc. Evacuații nu sunt alocați pentru clase separate, ci sunt înscriși în școli și grădinițe la locul de reședință, în timp ce este posibil să se înceapă formarea, chiar dacă documentele sunt pierdute de familie. „Au fost create grupuri de suport psihologic, grupuri de psihologi lucrează atât cu însoțitorii, cât și cu părinții copiilor”, a adăugat Lavrik.

Medical

Guvernul rus a alocat aproximativ 28,3 milioane de ruble pentru sprijin medical pentru voluntarii care lucrează în republicile populare Donețk și Lugansk. Banii o să fie folosiți pentru sistemul ambulanțier, pentru asistența medicală primară, precum și de specialitate, inclusiv de înaltă tehnologie. Fondurile pot fi folosite și pentru evacuarea sau transportul voluntarilor la spitalele din Rusia. Decretul Guvernului prevede că, în cazul morții voluntarilor în timpul războiului, familiile lor o să primească o plată unică de 5 milioane de ruble, iar în caz de rănire sau rănire, voluntarii vor primi o plată de 3 milioane de ruble.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura