Ciucă: România se retrage din băncile rusești, Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii!

Guvernul aprobă, miercuri, două proiecte de lege în baza cărora va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii, bănci cu acţionariat rusesc, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, la ședința executivului. 
„Am decis să ne retragem din cele două bănci rusești, este vorba de Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii. Ca atare, prin cele două proiecte asigurăm cadrul legal de retrage și în felul acesta ne respectăm obligațiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul  Uniunii Europene la adresa Federației Ruse”, a declarat Ciucă. 
Proiectul de lege supus aprobării este cel privind denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci.
„Guvernul României va transmite notificarea oficială de denunţare a Convenţiei BICE şi de retragere din acţionariatul băncii. Retragerea din acţionariatul BICE se va face în termen de cel puţin 6 luni de la notificare, conform prevederilor art. IX din Convenţia BICE. Se va urmări coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane din BICE şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Lasă un răspuns