Ceea ce e mai rău abia acum vine: managerii din România anunță noi scumpiri

Managerii chestionați de INS au anticipat pentru o creștere a activității și a numărului de angajați în construcții și comerțul cu amănuntul, precum și o creștere accentuată a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul. În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +31). Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +43%).

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +20%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea accentuată a acestora (sold conjunctural +61%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +23%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%).Managerii soc ietăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +55%).

Conform estimărilor din luna mai 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creștere (sold conjunctural +29%).

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura