E oficial: Europa a ajuns la un consens. În 6 luni renunță la 90% din importul de petrol din Rusia!

În cele din urmă, liderii Uniunii Europene s-au înțeles: aproape toate importurile petroliere din Rusia încetează până la finalul anului 2022. Decizia a fost luată în cadrul unui summit extraordinar organizat luni, 30 mai. 

Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, stablit în urma invaziei lui Vladimir Putin din 24 februarie, va include și un embargo asupra importurilor de petrol, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte, informează Reuters.

90% dintre importurile petroliere vor înceta până la finalul anului în curs. 

Cele mai recente decizii luate la nivelul UE fac parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni anti-Rusia. Primtre măsuri se mai numără excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.

În urma deciziilor asumate la începutul săptămânii, printre oficialii europeni care au reacționat s-a numărat Charles Michel, președintele Consiliului UE. Oficialul de la Strasbourg speră ca Vladimir Putin să nu mai atace Ucraina, dacă europenii nu vor mai face afaceri cu administrația de la Kremlin.

„Presiune maximă asupra Rusiei, pentru a pune capăt războiului”, a transmis Michel.

Și Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a reacționat în urma deciziei asumate la nivelul UE.

„Am convenit asupra unor noi sancțiuni de mare amploare împotriva Rusiei. Va exista un embargo asupra marii majorități a importurilor de petrol rusesc”, a declarat cancelarul, pe Twitter.

Lasă un răspuns