Sărbătoare în comuna Stolnici

Pandemia se pare că a depus armele, prilej pentru ca românii să revină la tradiţiile străvechi, pentru că numai aşa ne putem păstra identitatea. Unul dintre evenimentele care fac ca identitatea naţională să nu se piardă este şi Festivalul Căluşului. La Stolnici a avut loc joi ediţia cu numărul 32 a acestui festival. Poate mai mult ca niciodată, oamenii s-au bucurat din plin că au putut lua parte la eveniment. Şi a fost o zi cu adevărat de neuitat. Ansambluri folclorice din judeţele Argeş şi Olt au întreţinut o atmosferă cu adevărat incendiară, oferind adevărate lecţii în ceea ce înseamnă acest minunat dans, care se află din 2005 şi în Patrimoniul Cultural UNESCO.

Muzică, voie-bună şi multă dragoste de ţară

Ce s-a petrecut joi la Stolnici trebuie să fie fără doar şi poate un exemplu de ceea ce înseamnă dragostea faţă de tot ceea ce înseamnă românesc. Copii de toate vârstele au oferit un spectacol fantastic şi aşa cum puncta şi primarul Sevastian Pupăză Roşu, este semnul clar că tradiţia este păstrată şi acest dans va continua să dăinuiască. Pe lângă spectacolul oferit de aceşti dansatori, pe scenă a urcat şi îndrăgita şi cunoscuta interpretă de muzică populară, Maria Ionescu Căpitănescu. Pentru a încheia apoteotic o zi pe care cu toţii au visat-o, la Stolnici a fost organizat, la încheierea spectacolului şi un minunat foc de artificii.

Motive de bucurie pentru primarul Sevastian Pupăză Roşu

Pentru primarul Sevastian Pupăză Roşu au fost multe motive de bucurie, iar primul pe listă este acela că graţie eforturilor depuse de el şi de cei care iubesc dansul, această tradiţie are continuitate.

„Astăzi este o zi importantă pentru comuna Stolnici. Se desfăşoară a 32-a ediţie a Festivalului Căluşului Argeşean, fiind a 21-a ediţie care se desfăşoară la Stolnici, pentru că au fost şi alte ediţii care au avut loc la Costeşti sau la Piteşti. După cum aţi observat, în timp, căluşarii în vârstă au primit pe lângă ei mulţi copii. Dacă ne uităm cu atenţie, peste 70 sau 80% dintre dansatori au sub 20 de ani. Este un lucru care mă face să fiu mândru pentru că acest festival a făcut ca acest dans minunat, căluşul, să meargă înainte şi să fie un dans care ne reprezintă pe noi români şi în special zona, în care zic eu că s-a născut, Valea Cotmenii şi zona învecinată, Olt“, a punctat primarul Sevastian Pupăză Roşu.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura