10.000 de cazuri pe zi, la sfârșitul lunii iulie! Epidemiologul Octavian Jurma avertizează: în august va fi și mai rău

Suntem în plin val 6 de COVID-19, iar în săptămânile următoare e așteptată o adevărată explozie a numărului de cazuri de infectări, ajungându-se până la 10.000 de confirmați pozitiv pe zi. Valul 6 de COVID-19, așteptat de specialiști la începutul toamnei, a venit mai devreme în România și în mai toată Europa.

Epidemiologul Octavian Jurma spune că ne confruntăm de aproximativ două săptămâni cu acest nou val, în condițiile în care numărul de îmbolnăviri s-a dublat. Octavian Jurma: ”Săptămâna viitoare vom avea 4.000 de cazuri noi pe zi” În realitate, situația este și mai gravă, pentru că sunt puțini români care se testează, chiar dacă unii prezintă simptome ale bolii. Jurma crede că numărul real de cazuri în România este de zece ori mai mare decât cel comunicat de autorități.

“Din păcate, aşa cum s-a văzut, creşterea care a debutat acum patru săptămâni a continuat şi nu numai atât, dar s-a şi accelerat. Săptămâna trecută, numărul de cazuri s-a dublat faţă de săptămâna precedentă, iar numărul de internări a crescut în rândul minorilor, a început să crească mai devreme, peste 60% pe săptămână, şi în rândul adulţilor avem, de asemenea, o creştere accentuată.

Asta înseamnă că, dacă pandemia va continua în acelaşi ritm, aşa cum a avertizat şi ministrul Sănătăţii, ne putem aştepta la numerele pe care le-am văzut în valul 5 Omicron din care am ieşit în luna martie, şi săptămâna aceasta, care va debuta, mă aştept să vedem cazuri în medie de peste 2000 pe zi ceea ce înseamnă că e posibil ca săptămâna viitoare să vedem şi peste 4000 de cazuri pe zi, având în vedere că se trece la raportarea zilnică.

Vârful anunţat, de 10.000 de cazuri, s-ar putea să îl vedem chiar la sfârşitul lunii iulie, ceea ce înseamnă că una din două: fie acesta va fi un vârf sau un platou înalt, cum am mai văzut în 2020, fie de o scădere şi un posibil nou val de toamnă“, a declarat Octavian Jurma la Antena 3.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura