Veste şoc pentru români: Alimentele se scumpesc iar!

Veste şoc pentru români. Prețurile alimentelor vor crește cu încă 23% în acest an, din cauza costurilor mai mari ale combustibililor, electricităţii și îngrășămintelor, spun experţii unei companii specializate în riscuri.  

Cele mai mari scumpiri de până acum s-au înregistrat la cartofi, de aproape 50%, şi la făină şi mălai – peste 30%. 

Avertismentul vine de la experții unei companii specializate în calcul de risc, care susțin că până la sfârșitul anului prețurile alimentelor vor mai crește cu încă 23% la sută, pe fondul majorării generale a costurilor cu gazele, combustibilul, dar și electricitatea. 

Aceștia susțin că producătorii de alimente au transferat în prețurile finale mai puțin de jumătate din totalul preţurilor pe care le-au înregistrat cu costurile de producție. 

Astfel, dacă în luna mai inflația era de 14,5%, iar în luna iunie de 15,1%, aceasta se află la mai puțin peste 80% din creșterile de prețuri, existând încă potențial de creșteri. 

Dacă luăm câteva exemple, vom vedea că în prezent pentru un kilogram de roșii plătim 6 lei. Odată cu această creștere de 23% vom plăti 7,40 lei.

La fel este și în cazul ardeilor, care în prezent sunt 8 lei un kilogram, iar cu această creștere vom plăti 9,80 lei.

Pe vinete, vom da 8,60 lei pentru un kilogram de la 7 lei din prezent, iar pe cartofii de la 3 lei kilogramul din prezent vom da 3,70 lei. 

Astfel, dacă facem un total, vom vedea că în prezent pentru aceste produse plătim 24 de lei, iar odată cu această creștere de 5,5 lei vom plăti 29,50 lei, adică mai mult cu aproape un kilogram de roșii din prezent. 

Lasă un răspuns