Este alertă alimentară în România chiar acum! Produs retras de urgență de la raft!

Este alertă alimentară în România, după ce a fost descoperit un aliment care crește riscul apariției cancerului, printre alte boli la fel de grave. Autoritățile deja l-au retras de pe rafturile magazinelor de la noi din țară. Despre ce aliment este vorba?

Alertă alimentară în România! Nu consumați acest produs. Poate duce la cancer

Asociația Pro Consumatori a anunțat, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook, că o înghețată care se vinde în România conține oxid de etilenă în proporții peste cele admise. Oxidul de etilenă este catalogat drept cancerigen și poate cauza limfom, leucemie, cancer de stomac și cancer de sân.

„De 1970 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă (0,01mg/kg) din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie!!! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1906 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg și 19,7 mg/kg”, este mesajul transmis de Asociația Pro Consumatori pe rețeaua de socializare.

Înghețata a fost retrasă de la comercializare

Înghețata Haagen Dazs Plain Vanilla, la pahar de 460 de ml, a fost retrasă din mai multe magazine, însă nu a fost precizată și cantitatea. Astfel, alimentul a fost retras din 1.323 de magazine Mega Image, din 224 de magazine Carrefour, din 154 de magazine Kaufland, din 139 de magazine Profi, din 34 de magazine Auchan, din 22 de magazine Selgros și din 10 magazine Cora.

Oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency – ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează cancer) și toxic pentru funcția de reproducere. În Uniunea Europeană, folosirea oxidului de etilenă în alimente nu este permisă. A fost interzis ca pesticid din anul 1991 și ca produs final în alimente și furaje din anul 2011.

Oxidul de etilenă este o substanță chimică, folosită pe scară largă ca sterilizant gazos, cu scopul de a steriliza echipamentele și instrumentele medicale. De asemenea, este utilizat pentru a produce alte substanțe chimice, inclusiv antigel. În cantități mici, oxidul de etilena este utilizat ca pesticid şi ca sterilizant în aditivii alimentari pentru a elimina contaminarea bacteriană cu Salmonella a alimentelor.

Lasă un răspuns