Psihiatrul Gabriel Diaconu vine cu un verdict neașteptat în cazul criminalului bolnav psihic de la Argeș

Criminalul din Argeș, care și-a măcelărit întreaga familie, și-a premeditat faptele, susține un celebru medic. Bărbatul bănuit că a omorât cu pietre cinci oameni, printre care și o fetiță de 5 ani, într-o casă din Bascov, lângă Piteşti, județul Argeș, a fost reținut și va fi prezentat miercuri instanței cu propunere de arestare preventivă. Deși făptașul e cunoscut cu probleme psihice, psihiatrul Gabriel Diaconu spune că acesta a premeditat crimele oribile comise.

„Ne uităm la o crimă în masă. Este un număr mare de victime, crima în masă fiind totuși un eveniment rarisim de extremă violență, cu cruzime în care extrem de rar făptașul este irațional. Mintea făptașului era organizată. Există un grad de premeditare cu privire inclusiv la momentul de oportunitate. Este doar posibil tangențial legat de istoricul lui psihiatric, ci mai degrabă de o idee profundă de prejudiciu, dublată de o intenție masivă de răzbunare. Acum intenția de răzbunare poate să fie nutrită luni, ani la rând de cineva, poate să fie disimulată în comportament, după care la momentul oportunității făptașul acționează cu o maximă violență într-o perioadă scurtă de timp şi ulterior caută să scape. La limită poate chiar intra într-o stare de fugă psihologică în care să se elibereze de consecințele faptelor pe care deja le înţelege. Luciditatea la acest moment este o chestiune narativă. Acest om va trebui evaluat psihiatric.

Dacă ar fi sa avem o lanternă în bezna minţii acestor oameni am putea să vedem cum devine monotonală şi obsesivă. O numite idee i se desprinde, o idee de răzbunare, ideea de sacrificiu, ideea de violență şi care va fi ulterior șlefuită, rafinată. Poate vi se pare surprinzător, dar e foarte greu să săvârșești atâtea vieţi într-un timp atât de scurt. Îţi trebuie o agilitate, îţi trebuie o viteză, o rezoluție şi un grad de determinare care nu este accesibil omului de rând. La momentul eliberări este ca o săgeată plecată din arc. Am foarte mare compasiune pentru supraviețuitori, pentru familia victimelor şi pentru comunitatea din Bascov, care este lovită de un eveniment care le va afecta viaţa şi liniștea în următoare săptămâni sau chiar luni”, a declarat Diaconu.

Lasă un răspuns