Prețul gazului în Europa e de neoprit după anunțul Gazprom

Prețul spot al gazelor în Europa, luni dimineață, a continuat să crească după știrea despre noi reparații la conducta Nord Stream și a depășit pragul psihologic de 3.000 de dolari / mii de metri cubi. Costul celui mai apropiat (septembrie) futures TTF pe bursa ICE Futures luni după-amiază a ajuns la 3.024 dolari pe mia de metri cubi.

De la începutul lunii august, prețul mediu pentru TTF a fost de 2230 $, în iulie gazul a fost tranzacționat la o medie de 1764 $ pe mia de metri cubi. Maximul istoric al prețului gazelor în Europa a fost înregistrat pe 7 martie 2022, când la un moment dat s-au dat 3898 de dolari pentru contractele futures din aprilie.

Vineri seara, Gazprom a anunțat că singura unitate de pompare a gazelor funcțională a stației de compresoare de pornire a liniei principale Nord Stream a stației de compresoare Portovaya va fi oprită în perioada 31 august – 2 septembrie timp de trei zile pentru întreținere și întreținere preventivă.

Conducta de gaz este capabilă să transporte până la 167 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, dar capacitatea a scăzut din cauza încălcării programului de întreținere pentru echipamentele stației.

Lasă un răspuns