Conf. dr. Adrian Tase: „Există un pericol nuclear pentru sănătate?“

În ultima perioadă s-a tot discutat despre un potenţial pericol nuclear la sănătatea noastră, din pricina luptelor care se dau la centrala nucleară de la Zaporoje. Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase a făcut o ana-liză amplă a acestor evenimente şi a venit cu o serie de informaţii extrem de importante. „Evenimentele de la centrala nucleară Zaporoje produc îngrijorare.

Aflăm că forţele armate ruse, care au cucerit centrala încă din luna martie, efectuează manevre în zonă de câteva săptămâni, iar forţele armate ucrainene încearcă să recucerească zona. Mai mult, soldaţii desfăşuraţi în zonă blochează căile de acces pentru inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară, supranumită watchdog, aflată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, care monitorizează concentraţia radiaţiilor ionizante. În acest context, apare o pro-blemă majoră de sănătate: boala de iradiere.

Se pare că, un număr de soldaţi ruşi prezintă simptome ale bolii de iradiere, pe care mijloacele de propagandă le-au atribuit unei eventuale otrăviri.

Din punct de vedere clinic, tabloul simptomatic diferă la cele două tipuri de boli.

Expunerea la radiaţii ionizante duce iniţial la greţuri şi vărsături, urmând ca ulterior să apară complicaţiile majore – infecţii, hemoragii, deshidratare, care pot duce la deces.

Otrăvirea înseamnă o intoxicaţie acută. Există sute de substanţe care pot avea efect letal, dar noi vom lua numai două exemple: toxiinfecţia alimentară şi intoxicaţia cu cianuri.

Toxiinfecţia alimentară este produsă de microorganisme şi toxinele lor. Principalele simptome sunt: greţuri, vărsături, crampe şi diaree. Deshidratarea masivă cu pierderea ionilor poate duce la deces.

Intoxicaţia cu cianuri se manifestă şi ea prin greţuri şi vărsături, alături de care mai apar dureri abdominale, dispnee, confuzie, convulsii şi comă.

Deci, propaganda rusă a exploatat faptul că, greţurile şi vărsăturile, apar atât în boala de iradiere, cât şi în otrăviri, distrăgând atenţia opiniei publice.

La nivelul populaţiei României, abordarea este de administrare a antidotului: pastilele de iod. Din momentul în care oficialii Ministerului Sănătăţii ar declanşa alerta, persoanele în vârstă de maximum 40 de ani au la dispoziţie numai 6 ore pentru a ingurgita pastila de iod. Atunci nu va mai exista timpul material de a merge la farmacie. Deci, pastila de iod trebuie procurată din timp şi ţinută la îndemână, în condiţii corespunzătoare. Fără panică, dar cu responsabilitate!“, transmite medicul argeşean, Adrian Tase.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura