‘Imperiul’ pare să moară odată cu Regina

Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că este de părere că ţara sa va deveni republică în timpul vieţii sale, transmite luni dpa.

Totuşi, Ardern a adăugat că „nu a simţit niciodată vreo urgenţă” din partea poporului neo-zeelandez pentru a face acest lucru să se întâmple.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a reaprins discuţiile despre oportunitatea tăierii legăturilor între Noua Zeelandă şi monarhia britanică.

Deşi Noua Zeelandă va deveni probabil republică la un moment dat, Ardern nu vede această posibilitate ”drept o măsură pe termen scurt, care să fie pe agendă prea curând”.

”Ne confruntăm cu atât de multe provocări. Aceasta este o dezbatere amplă şi importantă şi nu cred că este una care ar trebui să se petreacă rapid, mai ales când încă ne aflăm într-o perioadă de doliu”, a insistat premierul neo-zeelandez.

Ardern a anunţat că 26 septembrie va fi zi liberă în Noua Zeelandă, în memoria Reginei Elisabeta a II-a.

”Regina a fost suverana noastră, şefa noastră de stat, a avut o contribuţie imensă în Noua Zeelandă prin serviciul ei public, iar (decesul ei) reprezintă un sfârşit semnificativ al unui capitol”, a încheiat premierul neo-zeelandez.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura