Lovitură grea pentru 8 milioane de români, se introduce o nouă taxă!

Românii care au ajuns la vârsta pensionării au parte de o nouă surpriză. Cei care solicită să primească bani din contribuția la Pilonul 2 de pensii se lovesc de noi taxe. Statul oprește impozit de 10% plus o cotă de 10%, contribuții la asigurările sociale de sănătate.

Veste proastă pentru românii cu pensii private. Guvernul se pregăteşte să aplice o măsură controversată din ianuarie 2023. Impozit de 10% la Pilonul II şi Pilonul III de pensii Practica internațională este de a evita o astfel de dublă impozitare și în multe țări fondurile de pensii sunt scutite de impozitul pentru dividende din plasamente. Dar la noi, dintr-o scăpare sau nu, se va introduce o taxare de 10%. Dacă a fost o scăpare, atunci ea poate fi corectată în procedura parlamentară până la finalul anului.

87 de miliarde de lei valorau, în iunie, pensiile private din pilonul 2 ale tuturor românilor. Banii sunt investiţi în acţiuni şi titluri de stat. Fiecare angajat român contribuie lunar la pensii cu 25% din venitul său. De altfel, din cele 25 de procente, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri. Avem 7,7 milioane de români care contribuie la pilonul II de pensii.

Din ianuarie 2023 statul va taxa profiturile încasate de fondurile de pensii.  „În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi. Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat”, spune Adrian Benţa, analist fiscal.

Advertisement

Lasă un răspuns