Facturi mai mici pentru familiile cu trei copii. Se schimbă formula de calcul!

Coaliția de guvernare a căzut de acord să schimbe modul în care se calculează suma de plată de pe facturile de energie și a transmis care va fi noua schemă de calcul. Un amendament vine în ajutorul familiilor numeroase cu venituri mici.

Familiile care au cel putin trei copii vor plăti facturi mai mici la energia electrică. În cazul lor, pretul va fi plafonat la 68 de bani pe kilowat oră. Asta prevede un amendament UDMR adoptat azi în comisiile de specialitate din Senat. Furnizorii protestează si spun că le va fi greu sa identifice familiile cu trei  copii, pentru ca nu au acces la aceste date.

Sunt anunțate schimbări majore, iar românii care fac economie la energie nu se vor mai trezi cu facturi uriașe la care prețul final este calculat în funcție de consumul din anul anterior.

Modificări la modul în care se calculează facturile la energie

Coaliția PSD -PNL-UDMR  a decis să modifice modul în care se calculează prețul final de pe facturile la energia electrică. Astfel s-a decis să se treacă la un calcul de tip kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, cum era până acum.

De asemenea, nici nu se va mai face media pentru ultimii trei ani.

Cu toate acestea, mulți români vor primi în continuare facturi mari, din cauză că sumele au fost deja calculate după modelul vechi și facturile au fost emise.

Potrivit reglementărilor, costul va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat și, respectiv, maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv.

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura