Aurel Bălăşoiu: „Irigaţiile vor fi introduse în propunerea de revizuire a PNRR!“

Deputatul PSD de Argeş, Aurel Bălăşoiu transmite că irigaţiile vor fi introduse în propunerea de revizuire a PNRR. „Irigaţiile vor fi introduse în propunerea de revizuire a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care va fi negociată cu Comisia Europeană.

Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a demarat o serie de discuţii inclusiv cu reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) în sensul identificării unor investiţii care pot fi incluse în PNRR. Ca urmare, în PNRR ar urma să fie inclus un nou capitol privind îmbunătăţirea capacităţilor de producere a energiei, iar aici vor fi incluse şi irigaţiile.  Concret, pentru sectorul irigaţiilor au fost identificate posibilităţi de instalare a unor panouri fotovoltaice în arealul canalelor de irigaţii, cu scopul producerii de energie. Un efect conex al acestor investiţii poate fi constituit din eficientizarea consumului de energie al echipamentelor de irigaţii, alături de posibilitatea reabilitării sau efectuării unor lucrări de reparaţie a anumitor canale, pentru a permite instalarea panourilor fotovoltaice.

În 2021, Comisia Europeană a respins propunerile formulate de România în privinţa finanţării din fonduri europene prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) a sistemelor de irigaţii pe considerentul că „nu este o reformă care ajută la rezilienţă după Covid“.  În viziunea PSD, readucerea capitolului privind irigaţiile în PNRR ar trebui să fie un obiectiv de ţară!“, transmite deputatul PSD de Argeş, Aurel Bălăşoiu.

Lasă un răspuns