Cine este omul care a „salvat lumea”, a refuzat să aprobe atacul nuclear rusesc împotriva SUA

Vasily Arkhipov, un ofițer de marină sovietic este ”responsabil” pentru „salvarea lumii” după ce a refuzat să aprobe un atac nuclear rusesc împotriva Americii, scrie DailyStar.

Ofițerul a împiedicat lansarea unei torpile nucleare în timpul apogeului crizei rachetelor din Cuba.

Criza nucleară este acum din nou pe masă, deoarece actualul președinte rus Vladimir Putin a avertizat că va folosi „toate mijloacele necesare” împotriva forțelor occidentale care intervin în războiul din Ucraina.

Oprirea atacului care ar fi declanșat probabil războiul termonuclear global a fost adesea lăudată ca fiind unul care a „salvat lumea”.

Dar acțiunile de la acea vreme și consecințele imediate ale refuzului lui Arkhipov de a lansa racheta au fost întâmpinate cu furie din partea sovieticilor.

De asemenea, Robert McNamara, secretarul american al apărării la acea vreme, a menționat că lumea s-a apropiat „mai mult decât ne-am imaginat” de războiul nuclear.

Cu toate acestea, acțiunile lui Arkhipov, care au sfidat ordinul de a lansa o „Armă specială”, așa cum era numită, au declanșat numeroase reacții.

Trei ofițeri au fost necesari pentru a aproba lansarea rachetei nucleare, Arkhipov fiind singurul care a refuzat ordinul, în ciuda presiunilor din partea ofițerului politic Ivan Semionovici Maslennikov și a căpitanului Valentin Grigorievici Savitsky.

Între cei trei a izbucnit o ceartă și, potrivit unor documente oficiale, acțiunile lui Arkhipov au condus ulterior la decizia de a nu lansa.

Argumentul său convingător l-a convins în cele din urmă pe Savitsky că submarinul în care se aflau ar trebui să fie scos la suprafață, unde aveau să aștepte contactul cu Moscova.

Lasă un răspuns