Ovidiu Puiu: „Aderarea la Spaţiul Schengen este un drept legitim, nu un favor făcut României!“

Senatorul PSD de Argeş, Ovidiu Puiu subliniază că aderarea României la Spaţiul Schengen este un drept legitim şi nicidecum un favor făcut României. „Aderarea la Spaţiul  Schenghen este, pentru România, un obiectiv de ţară cu imense mize economice, administrative, sociale şi de securitatea. În toate documentele europene, Spaţiul Schengen este caracterizat ca fiind „o realizare indispensabilă a Uniunii Europene“, parte a ADN-ului Europei, cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume, expresie a „modului nostru de viaţă european“, „simbol al interconectării Europei şi al legăturilor dintre popoarele Europei“.

Beneficiile participării la Spaţiul Schengen sunt relevante cu subiect şi predicat şi bine contabilizate în termeni economici; astfel, se estimează că o potenţială închidere a frontierelor interne ale UE ar produce un cost estimat între 100 şi 230 de miliarde de euro într-o perioadă de 10 ani. Cu alte cuvinte, Schengen înseamnă libertate de circulaţie, be-neficii pentru cetăţeni, avantaje pentru companii şi câştiguri pentru economiile naţionale, dat fiind că între Schengen şi piaţa unică există o relaţie intrinsecă. Din nefericire însă, România continuă să fie ţinută la poarta Schengen din motive care nu transpar clar din discursurile opozanţilor. Bulgaria şi România au fost evaluate pozitiv în cadrul procesului de evaluare Schengen încă din 2011, iar Raportul privind starea Spaţiului Schengen (2022) întăreşte cu argumente această evaluare. Mai mult, nedreptatea făcută României este recunoscută oficial de Comisia Europeană în „Strategia pentru realizarea unui spaţiu Schengen pe deplin funcţional şi rezilient“ (2021), din care redau următorul pasaj: „Aceste state membre (n.b. România, Bulgaria, Croaţia) pun în aplicare în mod eficient cea mai mare parte a acquis-ului Schengen, dar fără a beneficia de toate avantajele care decurg din apartenenţa la spaţiul Schengen, iar acest lucru trebuie rectificat“.

Remarcabile în acest context sunt şi declaraţiile de susţinere ale unor lideri europeni, poziţiile europarlamentarilor români sau mesajele mobilizatoare ale liderilor coaliţiei de guvernare. Totodată, de reiterat este şi faptul că prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, România şi-a exprimat opţiunea fermă de participare la formele de cooperare menite să aprofundeze integrarea europeană, accesul la Spaţiul Schengen reprezentând o obligaţie asumată prin Tratat şi un drept legitim urmare a îndeplinirii criteriilor specifice. În fapt, dispoziţiile acquis-ului Schengen sunt obligatorii şi se aplică în România de la data aderării, ţara noastră asigurând astăzi, de facto, securitatea la frontierele externe ale UE.. Altfel spus, România a dat deja proba capacităţii tehnice şi a arătat ori de câte ori a avut ocazia solidaritatea nedi-simulată.  În condiţiile în care România îşi joacă astăzi „cartea“ aderării la Spaţiul Schengen, consider că întreaga clasă politică, mediul de afaceri şi societatea civilă trebuie să se solidarizeze şi să acţioneze mai ferm şi mai vocal în apărarea interesului naţional.

Comisia Europeană a spus răspicat că aderarea României la Spaţiul Schengen e o aşteptare legală şi legitimă şi o obligaţie juridică a ţării noastre! România nu cere aşadar favoruri, ci simpla respectare a regulilor definite prin legislaţia UE şi agreate de toate statele membre. Nu este cazul să facem compromisuri aşa cum am mai făcut-o, acceptând, de exemplu, privatizări de care ne pare rău şi astăzi! Nu e cazul să stăm cu capul plecat, pentru că dreptatea este de partea noastră şi pentru că jucăm un rol cu adevărat important în actualul context geopolitic. În aşteptarea deciziei Consiliului JAI din luna decembrie, îmi pun toată speranţa şi încrederea că dubla măsură nu va fi ridicată la rangul de politică comună a UE!“, transmite senatorul PSD de Argeş, Ovidiu Puiu.

Lasă un răspuns