Ultimele noutăţi privind pachetul de sprijin pentru zona montană

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu, a participat, în calitate de preşedinte al Comitetului de Masiv Făgăraş, la o întâlnire online organizată de Agenţia Naţională a Zonei Montane, menită să prezinte ultimele noutăţi cu privire la pachetul de sprijin pentru zona montană aprobat săptămâna trecută de Guvernul României. Întâlnirea virtuală a avut loc în contextul în care, în Şedinţa Guvernului din 12 octombrie 2022 au fost adoptate trei Hotărâri privind înfiinţarea stânelor montane, a centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană şi înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană.

Pentru Programul de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane, bugetul alocat pentru anul 2022 este de 34.640.000 lei?

Pentru Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi/sau prelucrare a laptelui în zona montană, bugetul alocat este de 92.000.000 lei.

Pentru Programul de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare sau de colectare şi prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, bugetul alocat este de 93.000.000 lei.

Toate informaţiile despre cele trei pachete de sprijin- normele de aplicare, condiţii de eligibilitate şi de finanţare precum şi Ghidul soli-citantului pot fi găsite şi pe site-ul Agenţiei Naţionale a Zonelor Montane, secţiunea „Programe de investiţii“.

„Cred că acest pachet de măsuri este unul destul de realist şi îmi doresc ca toate normele de reglementare să fie cât mai clare şi mai simple, astfel încât un număr cât mai mare de producători din zona montană să beneficieze de aceste fonduri. Ştiu că cel puţin în judeţul Argeş, dar şi în alte judeţe din Comitetul de Masiv Făgăraş sunt numeroase doleanţe pentru înfiinţare de centre de colectare şi procesare. Mă bucură deschiderea ministrului Petre Daea de a satisface aceste nevoi stringente care să le poată permite producătorilor să vândă marfa la preţuri mai bune şi la o calitate mai ridicată, singura şansă pentru ca ei să reziste în faţa concurenţei produselor nu tocmai sănătoase, dar mult mai ieftine, care au intrat pe piaţa din România- a precizat Adrian Dumitru Bughiu, preşedinte al Comitetului de Masiv al grupei de munţi Făgăraş. De subliniat că ultima cerere de finanţare trebuie depusă cel târziu până la 29.11.2023.

Lasă un răspuns