Returnarea sticlelor în magazine va deveni obligatorie. Tanczos Barna spune data exactă a implementării

Sistemul de garanţie-returnare ar putea deveni funcţional în România pe 30 noiembrie anul viitor – apreciază ministrul mediului, Tánczos Barna.

„Ar trebui să preluăm din piaţă undeva în jur de 6 miliarde de ambalaje în fiecare an. Acesta este numărul ambalajelor estimate care se pun astăzi pe piaţă din aceste categorii. Deci, vorbim de un sistem care trebuie să funcţioneze perfect, cu o logistică bine organizată şi care se va baza în mare măsură pe instalaţii automate, dar nu numai. Va trebui să ajungem, aşa cum am spus, în fiecare sat, în fiecare comună, în fiecare oraş, în fiecare municipiu, începând de la cei mai mari retaileri până la cele mai mici magazine, pentru a aduna din piaţă toate aceste ambalaje. După care aceste ambalaje ajung în sistemele de numărare, sortare şi sunt trimise direct către unităţile de reciclare, astfel încât să închidem cercul de economie circulară şi să asigurăm reciclarea acestor materiale şi reintroducerea lor circuitul economic”, a afirmat Tanczos Barna, la cea de-a II-a ediţie a Forumului de management şi reciclare a deşeurilor, eveniment organizat de Club Antreprenor şi clubantreprenor.ro.
Cine va plăti „factura”? 


Potrivit acestuia, producătorii vor fi cei care vor plăti aceste servicii în mod indirect, pentru că este obligaţia lor să recupereze din piaţă ambalajele.

„Consider încă odată foarte importantă prezenţa retailerilor în această ecuaţie, pentru că nici producătorii n-ar reuşi singuri, nici retailerii n-ar reuşi singuri să facă faţă acestor provocări. Consider că s-a întrunit o echipă profesionistă, care va duce la bun sfârşit această misiune şi, pe 30 noiembrie 2023, vom avea un sistem funcţional”, a spus ministrul, la evenimentul organizat de Club Antreprenor şi clubantreprenor.ro.
Şeful de la Mediu a precizat că SGR va presupune două metode de preluare a ambalajelor: preluare automată şi preluare manuală. Cele automate vor face identificarea ambalajelor şi vor verifica dacă acestea fac parte din sistemul SGR. Dacă nu, le vor refuza. Cele manuale vor verifica şi ele, dar ambalajele ele se numără după aceea în centrele de n

Lasă un răspuns