Eclipsă parțială de Soare, vizibilă în România. La ce oră să vă uitați pe cer

Marți, 25 octombrie, o eclipsă parțială de Soare va avea loc, iar fenomenul va fi vizibil și în România, fără instrumente astronomice.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București avertizează că această eclipsă solară poate afecta vederea, fiind obligatorie folosirea unui filtru pentru protejarea ochilor, chiar dacă aceasta poate fi observată fără instrumente astronomice.

Fenomenul va putea fi observat de pe toată suprafața României, acoperirea Soarelui fiind între 33% și 44%. În nord-estul țării acoperirea va fi mai vizibilă.

Luna va acoperi Soarele începând din dreapta-sus. Durata evenimentului depinde de procentul de acoperire a Soarelui- acolo unde există o acoperire mai mare, și durata va fi mai lungă, conform observatorului astronomic din București.

La ce oră se va întâmpla

Dacă nu vrei să ratezi această eclipsă, trebuie să știi că va începe în momente diferite, dar nu există diferențe foarte mari.

Cel mai devreme va începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la 12:28. În nord-vest va dura 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 de minute.

Maximul eclipsei va fi și el diferit în funcție de zonă, dar nu vor fi diferențe foarte mari. În București eclipsa începe la 12:26 și se încheie la 14:49, maximul fiind la 13:38, cu o acoperire de 38%. Mai multe informații despre intervalele orare la care se produce eclipsa în mai multe orașe ale țării gâsiți pe site-ul Observatorului Astronomic.

Lasă un răspuns