Focul lui Sumedru in Arges!

Comuna Oarja

În acest an, tradiţia Focului lui Sumedru a ajuns şi în alte meleaguri ale judeţului Argeş, fiind un obicei păstrat cu sfinţenie, cu precădere, de către localităţile din nordul judeţului. Spre exemplu, marţi seara, pentru prima dată Focul lui Sumedru a brăzdat cerul localităţii Oarja. Cu mic, cu care, locuitorii comunei s-au strâns în jurul focului şi s-au bucurat din plin de un obicei care marchează, în cultura populară pregătirea pentru anotimpul rece. Primarul Constantin Bîlea a pregătit locuitorilor multe surprize, cei mici fiind răsfăţaţii serii.

Comuna Bascov

Pentru prima dată, Focul lui Sumedru a ajuns şi pe meleagurile comunei Bascov, o loca-litate cu adevărat europeană graţie eforturilor depuse de către primarul Gheorghe Stancu. Vestea a fost primită cu mare bucurie în suflete de către locuitorii comunei Bascov. Mai ales că primarul a pregătit mai multe surprize. A fost şi un spectacol minunat susţinut de către dansatorii Ansamblului „Doina Bascovului“, fiind tabloul complet pentru o seară ca-n poveşti. Peste 500 de persoane s-au strâns în jurul focului şi s-au bucurat din plin de un obicei care a ajuns pentru prima dată în frumoasa localitate. Primarul Gheorghe Stancu le-a mulţumit din suflet celor prezenţi la eveniment şi le-a promis că „portofoliul surprizelor“ va fi şi mai mare de acum înainte.

Comuna Bogaţi

Au fost momente magice în comuna argeşeană Bogaţi. Focul lui Sumedru a purificat fiecare colţişor al comunei binecuvântate de Dumnezeu cu o frumuseţe răpitoare şi cu oameni frumoşi şi muncitori. Primarul Ion Gîrleanu a reuşit să le ofere locuitorilor comunei o seară de poveste, o seară în care s-au bucurat de un obicei milenar şi respectat cu sfinţenie în zona de nord a judeţului Argeş. Cei mici au primit mere, nuci, covrigi şi dulciuri din partea celor prezenţi la eveniment şi s-au jucat în jurul focului. De cealaltă parte, adulţii au depănat amintiri, s-au bucurat de un pahar de vin sau un pahar de ţuică de prună, făcută cum numai cei din Bogaţi ştiu să o facă. Pentru o seară oamenii au uitat de toate grijile, de toate nevoile, de toate neajunsurile şi au trăit clipe de neuitat, aşa cum numai românii ştiu să o facă.

Advertisement

Lasă un răspuns