Planeta, aproape de o catastrofă climatică. Emisiile de gaze de seră au crescut, în ciuda avertismentelor!

Criza climatică este într-un moment crucial, avertizează specialiştii climatologi. Aceştia spun că planeta este în pragul unei catastrofe climatice. 

Profesorul Johan Rockstrom spune că planeta are nevoie de acţiuni colective din partea naţiunilor pentru a evita o criză climatică fără precedent, dar afirmă şi că, din nefericire, tensiunile geopolitice împiedică acest lucru. 

„Suntem aproape de un moment fără întoarcere, nu vom mai putea schimba nimic. Şi timpul se scurge extrem de rapid”, a transmis Rockstrom, conform The Guardian

Emisiile de CO2 ar trebui să scadă la jumătate până în 2030 pentru a îndeplina ţinta agreată prin acordul de la Paris de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. Cu toate astea, emisiile nu doar că nu scad, ci cresc, după cum arată rapoartele climatice, iar giganţii petrolieri fac profituri astronomice. 

Toate agenţiile cheie ale ONU au emis rapoarte alarmante în ultimele zile. Spre exemplu, Agenţia de Mediu a ONU spune că „nu a existat vreo cale credibilă care să ne ducă spre limitarea creşterii temperaturii” şi că „singura cale de a limita impactul unei crize climatice este transformarea rapidă a societăţii”. 

În ritmul actual, până în 2030 vom avea o creştere a temperaturii medii anuale cu 2,5 grade Celsius, lucru care ar condamna lumea la o catastrofă climatică, potrivit Agenţiei de Mediu a ONU. Doar câteva ţări şi-au accelerat planul de reducere a emisiilor în acest an, deşi toate au promis să ia măsuri la Cop26, summit-ul climatic găzduit de ONU la Glasgow anul trecut. 

Agenţia meteorologică a ONU transmite că toate emisiile de gaze de seră au atins niveluri record în 2021, iar o creştere alarmantă s-a înregistrat la emisiile de metan. 

„Este un moment crucial. Nu doar din cauza acestor rapoarte care ne arată că emisiile cresc în continuare, ci şi pentru că avem multe dovezi ştiinţifice că suntem aproape de un moment fără întoarcere. Ne apropiem de limite”, a declarat Rockstrom, care este directorul Institutului Potsdam pentru Studiul Impactului Climatic din Germania. 

Lasă un răspuns