Vin vremuri și mai grele. Alimentul consumat de aproape toți românii care se va scumpi enorm până la Crăciun

Față de anul trecut, prețul alimentelor a ajuns să fie cu aproximativ 40% mai mare, iar scumpirile nu se vor opri, avertizează specialiștii. Printre principalele alimente vizate de scumpiri se vor număra peștele. 

În țara noastră 90% din pește provine din import. Prețul acestuia deja s-a majorat cu 20%, iar tendința va continua, în pragul Crăciunului, informează Antena 3.

Anual, țara noastră produce 20 de mii de tone de pește, mult mai puțin față de cererea consumatorilor. Astfel, marea majoritate a peștelui de pe piață provine din import, din țări precum Polonia, Spania și Canada.

Motivul scumpirilor în lanț reprezintă tarifele colosale de la energie, care au crescut aproape peste noapte. Astfel, costurile de producție au explodat, în toate domeniile de activitate.

Afaceriștii se tem de noile scumpiri, dar mai ales clienții.

„În ultimul an, peștele s-a scumpit cu circa 20-30%. Asta o dată, pentru că noi încă nu putem susţine, cu ce producem noi intern, încă nu putem susţine. Tocmai de asta avem nevoie, o dată şi din partea consumatorului şi din partea retail-urilor, dar şi din partea statului să ne ajute pe partea legislativă, mai mult, încât să creștem producția. Noi avem în plan să ne triplăm producția, poate chiar s-o facem de 10 ori, dar partea legislativ e destul de grea”, a declarat un manager de magazin de pește din Tulcea, pentru sursa citată.

Lasă un răspuns