Isărescu: România nu mai este „campioana” inflației. Cum arată prognoza BNR în ceea ce privește inflația

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a preciat luni că România nu mai este „campioana” inflației în Uniunea Europeană.

”Dacă ne comparăm cu ce vedem în UE. În noiembrie 2019 România era „campioană”, cu cea mai mare rată a inflației. Pe parcursul a aproape trei ani, ne-am îmbunătățit comparativ situația, cu alte țări europene, suntem pe poziția a zecea. Sunt inclusiv țări din zona euro. Mulți cred că dacă ai intrat în zona euro, ai scăpat de inflație. Uite că se dovedește a fi neadevărat”, a precizat Guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a mai menționat că la temperarea relativă a prețurilor au contribuit mai mulți factori.

”La această temperare relativă a creșterilor de prețuri, alături de petrol, au contribuit și piețele metalelor, alimentelor și îngrășămintelor, unde s-a constatat o anumită detensionare. Prețurile producției industriale sunt însă foarte mari, iar mai devreme sau mai târziu ele se transmite în prețurilor de consum. Dar obsevăm și aici în ultimele luni o calmare a majorărilor de presă”, transmite Isărescu.

Cum arată prognoza BNR privind inflația

 

Guvernatorul BNR a precizat că prognoza Băncii Naționale a României privind inflația nu a putut include hotărârile Guvernului prin care prețul la energie a fost plafonat.

”În prognoză nu am putut să includem hotărârile pe care le-a luat Guvernul vineri. În prognoză au fost încorporate doar măsurile de plafonare a prețurilor la energie în vigoare la momentul aprobării raportului, pe 8 noiembrie. Am mai făcut o traiectorie rapid, constatând, de vineri până astăzi, că plafonarea s-a extins dincolo de august 2023”, a precizat Isărescu.

”În ce privește efectele războiului din Ucraina, am adoptat o poziție ușor pozitivă că ele se vor reabsorbi treptat, nu vedem înrăutățiri masive. La prețurile materiilor prime avem date care arată o anumită stabilizare a cotațiilor. Blocajele în lanțurile globale de valoare adăugată le vedem într-o disipare treptată a sincopelor. Mixul de politici macroeconomice este pozitiv, am lucrat până acum bine cu Guvernul”, conchide Isărescu.

Mugur Isărescu participă la conferinţa anuală cu tema ‘Provocări structurale ale sectorului bancar românesc’, la sediul BNR.

Lasă un răspuns