ZILE LIBERE 2022. Crăciunul şi Revelionul pică într-o zi de duminică, românii ar putea primi libere în compensare în săptămâna următoare!

Românii au în fiecare an câteva zile libere legale cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Astfel, angajații vor primi cu ocazia Crăciunului două zile libere. Un proiect de lege prevede libere în compensare date pentru sărbătorile legale din weekend.

ZILE LIBERE 2022. Din păcate, anul acesta Crăciunul pică într-o zi de weekend, duminică, zi care este deja liberă pentru majoritatea celor care muncesc.

A doua zi de Crăciun, 26 decembrie, este într-o zi de luni, iar angajații sunt liberi în această zi. Chiar dacă românii beneficiază de două zile libere de Crăciun, numai una va fi în cursul săptămânii, ceea ce înseamnă că aceștia vo avea mai mult un weekend prelungit decât o scurtă vacanță.

Zilele libere legale care pică în weekend ar putea fi recuperate în timpul săptămânii, dacă va fi adoptat un proiect de lege propus de mai mulți parlamentari. Anul acesta, românii beneficiează de 15 zile libere legale, din care doar 9 sunt în timpul săptămânii.

Recuperarea zilelor de sărbătoare care pică sâmbăta și duminica nu este văzută cu ochi buni de antreprenorii care au firme mici.

Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii.
“Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.

Parlamentarii au dat ca exemplu situații în care zilele libere pică în weekend, iar salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.

“Zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, mai scrie în expunerea de motive.

Ca exemplu, anul acesta, scrie in proiect, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. Altfel, dacă s-ar adopta proiectul de lege, românii ar fi avut 15 zile libere de care s-ar bucura în timpul săptămânii.

Lasă un răspuns