Bani de la stat pentru agricultori. Cine sunt fermierii care vor beneficia de ajutorul de 1.500 de lei pe hectar

Guvernul României a aprobat în sfârșit plata despăgubirilor de secetă pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de lipsa precipitațiilor. Aceștia vor beneficia de un ajutor de stat care poate să ajungă la 1.500 de lei pe hectar.

Bani de la stat pentru agricultori. Guvernul României a aprobat în sfârșit plata despăgubirilor de secetă pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de lipsa precipitațiilor. Aceștia vor beneficia de un ajutor de stat care poate să ajungă la 1.500 de lei pe hectar.

Astfel, bugetul aprobat în cadrul Ședinței de Guvern de joi, necesar pentru implementarea acestei scheme de ajutor este de 365,6 milioane lei și va fi asigurat de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2022.

Peste 16.000 de fermieri sunt afectați de seceta pedologică

În urma rezultatelor centralizării efectuate de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul MADR a informațiilor cuprinse în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, a reieșit un număr de peste 16.000 de fermieri care au fost afectați de seceta pedologică și circa 250.000 ha de culturi înființate în toamna anului 2021 care au fost calamitate în grade diferite de afectare cuprinse între 30% și 100% pe areale agricole importante la nivel național.

Ajutorul de stat va fi acordat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată și reprezintă maxim 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maxim 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR).

Ministerul Agriculturii transmite că grantul financiar unitar este în cuantum maxim de 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100% care este prevăzut în procesul – verbal de constatare și evaluare a pagubelor.

Potrivit informațiilor furnizate de minister, dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuanumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător și se obține prin înmulțirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

„Am încheiat procesul de evaluare, care a fost unul extrem de laborios din punct de vedere al constatării la fața locului și am reușit să asigurăm fondurile pentru sprijinul mult așteptat de fermierii afectați de seceta pedologică. Ne dorim ca aceste sume să îi ajute să își acopere o parte din cheltuieli și îi asigurăm că le suntem alături tot timpul, dar mai ales atunci când nevoia o cere”, a declarat ministrul Petre Daea.

Advertisement

Lasă un răspuns