Conf. dr. Adrian Tase: „Abisul terorii din anul de graţie 2022. Aspecte medicale“

Chicago, IL – AHA Sessions 2015 – Adrian Tase during the 2015 American Heart Association Annual Scientific Sessions meeting here today, Monday November 9, 2015. Photo by © AHA/ Todd Buchanan 2015

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase face o analiză amplă a modului în care lumea medicală a fost influenţată de ultimele evenimente geopolitice. „Conflagraţia militară desfăşurată în proximitatea ţării noastre a dus la creşterea activităţii medicale în multiple specialităţi.

Pentru început, menţionăm traumatologia, care se ocupă de rănile şi contuziile de război. Leziunile sunt prin împuşcare, detonare, etc.., comparativ cu trecutul, când predominau leziunile prin tăiere. Mii de răniţi sunt internaţi în spitalele de campanie şi supuşi unor intervenţii chirurgicale, cel mai adesea, salvatoare. O parte dintre pacienţi rămân însă cu sechele neuromotorii.

În al doilea rând, la vreme de război apar tulburările psihice, atât la soldaţii combatanţi, cât şi la civili, în primul rând familiile recruţilor, apoi persoanele supuse bombardamentelor şi, nu în ultimul rând, cetăţenilor care se uită excesiv la ştirile de război din mass-media. Din păcate, atât o parte dintre soldaţii combatanţi, cât şi dintre persoanele care au suferit bombardamente, rămân cu reverberaţii ale stărilor de teamă şi panică trăite în război.   

În timpul violenţelor reacţionează şi aparatul cardiovascular prin hipertensiune arterială, tahicardie şi alte aritmii cardiace, şi chiar infarct miocardic acut. Începând cu 24 februarie, am remarcat la pacienţii pe care îi îngrijesc o exacerbare a simptomelor cardiace, corelată cu expunerea prelungită la mass-media de război. De asemenea, tot ca boli vasculare, menţionăm aici accidentele vasculare cerebrale, care se tratează la neurologie.

În al patrulea rând, toxicologia se ocupă de pacienţii care au fost intoxicaţi prin arma chimică. Agentul Noviciok este cunoscut încă din anul 2020. Deocamdată, în zona beligerantă nu au fost semnalate astfel de cazuri.

A cincea faţetă se referă la posibilitatea îmbolnăvirii în masă a populaţiei prin arma biologică, ca şi a transmiterii unor boli infecţioase de la refugiaţii cu status vaccinal incert, nu numai pentru coronavirus, ci şi pentru alte boli contagioase.

În al şaselea rând, menţionăm cancerele şi afectarea tiroidiană care pot apărea datorită radiaţiilor ionizante“, a punctat medicul cardiolog, Adrian Tase.

În lumea sportului observăm, de asemenea, în acest an, multă patologie.

Reputatul medic a făcut şi o analiză a ceea ce se s-a petrecut în toată această perioadă la nivel sportiv.

„Olimpiada Albă din China a fost esenţialmente un succes. Bucuria spectacolului sportiv a fost umbrită de numeroasele accidente la probele de schi din cauza zăpezii artificiale. Schiorii care s-au antrenat în Alpi, în condiţii naturale, s-au trezit la Beijing pe o zăpadă neprietenoasă, cu parametri fizici diferiţi, care a dus la ratarea unor jaloane şi chiar traumatisme.

Accidentele din piscină au culminat cu sincopa subacvală a unei sportive de performanţă la campionatele mondiale de nataţie de la Budapesta. Înotătoarea americană a leşinat în mediul acvatic, probabil din cauza suprasolicitării. Şi-a pierdut controlul şi s-a înecat, fiind salvată doar de curajul şi prezenţa de spirit a antrenoarei, care a intervenit ilegal ca să-şi salveze discipola. Regula este să nu mergem la piscină obosiţi. Înotul trebuie să fie o distracţie. 

Tocmai a început World Cup la Qatar, care aduce trei noutăţi: este cea mai bogată ediţie a Cupei Mondiale, cu cea mai slabă participare a ţării gazdă şi cu cel mai mare număr de fotbalişti indisponibili, culminând cu francezul Karim Benzema, câştigătorul Balonului de Aur. Motivul: mutarea perioadei de desfăşurare a evenimentului din cauza condiţiilor climatice ale peninsulei Arabice a dus la suprasolicitarea jucătorilor.

Avem şi o veste bună: pentru multiplul lider mondial Cristina Neagu, care a suferit o accidentare gravă în trecut, anul acesta a fost de bun augur, devenind golgeter absolut la turneele finale de handbal cu peste 300 de goluri!“, a punctat medicul Adrian Tase.


Advertisement

Lasă un răspuns