Milioane de români pot încasa al 13-lea salariu. Banii intră pe card în decembrie, înainte de Crăciun

Bani pentru românii care muncesc în Italia: „Tredicesima” se primește împreună cu indemnizația de masă și cazare.

În luna decembrie aproape toți angajații și pensionarii din Italia primesc „tredicesima”, așa cum este numit al 13-lea salariu. Italienii îl mai numesc „recompensa de Crăciun” (gratifica natalizia) și are valoarea unei retribuții lunare.Al 13-lea salariu sau „tredicesima” se acordă anual în luna decembrie de către angajatori personalului din domeniul asistenței casnice: îngrijitoare, menajere, bone  etc. conform articolului 39 din CCNL.

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix (cele care locuiesc la domiciliul persoanei asistate) nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă – indennità di vitto e alloggio (art.39, alin.1 din CCNL):

„Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, în luna decembrie, lucrătoarei îi revine un salariu suplimentar, egal cu salariul lunar pe care îl primește, care va include și indemnizația compensatorie pentru cazare și masă.”

„Tredicesima” constituie valoarea unui salariu în plus. Chiar dacă ați lucrat numai câteva luni, aveţi dreptul la al 13-lea salariu și concediu, calculat ca 1/12 din salariul mediu lunar, înmulţit cu numărul lunilor lucrate.

În plata celui de-al 13-lea salariu și a concediului trebuie să se recunoască femeilor care lucrează la post fix nu numai retribuţia lunară, ci şi indemnizaţia de casă şi masă (indennità di vitto e alloggio). Aceeași indemnizație trebuie luată în considerație și în calculul lichidării (TFR – Trattamento fine rapporto) și al concediului de odihnă.

Lasă un răspuns