Alin Călinescu, managerul care a pus oraşul Mioveni pe harta marilor festivaluri internaţionale

Alin Călinescu este unul dintre cei mai tineri şi de succes manageri din Argeş. Acesta se ocupă de destinele Centrului Cultural Mioveni, o instituţie etalon în ceea ce înseamnă arta, cultura şi evenimentele de succes la nivel de Argeş şi chiar la nivel naţional. Anul 2022 a fost marcat de Festivalul Analogue, evenimentul care a pus oraşul Mioveni pe harta celor mai importante festivaluri internaţionale. Am stat de vorbă cu Alin Călinescu despre ceea ce înseamnă acest festival şi care vor fi surprizele pentru anul 2023.
Analogue, prima ediţie, a fost un adevărat succes şi s-a dovedit a fi un festival de anvergură. Cum aţi reuşit să organizaţi un proiect atât de mare, fără o istorie în spate, şi să aduceţi la Mioveni artişti renumiţi în plan internaţional?
Suntem fericiţi că pe scena noastră au urcat artişti de top care în ciuda vremii au făcut show-uri formidabile şi au făcut ca ANALOGUE să fie validat de public, tocmai din acest motiv ne-am dorit încă de la prima ediţie ca line-up-ul să fie pe măsura proiectului.Nu a fost uşor sa definitivăm lista artiştilor însă suntem mândri că au ajuns la Mioveni peste 20 de artişti români şi internaţionali, printre care se numără: Asaf Avidan, Jessie Ware, JP Cooper, Subcarpaţi, BUG Mafia sau Zdob şi Zdub.

Ce a însemnat acest festival pentru promovarea judeţului Argeş?
Am creat de la 0 un brand nou pe piaţă, care a reuşit încă de la prima ediţie să aducă un public numeros şi care a devenit un nume important în rândul festivalurilor din România. Peste 30.000 de participanţi din regiune, dar şi din alte judeţe ale ţării, au venit la festival şi s-au bucurat de un line-up excepţional precum şi de multe activităţi care, împreună cu o producţie de nivel înalt, au animat locaţia şi l-au transformat în cel mai cunoscut festival din regiunea central sudică a ţării.
Am avut peste 1 milion OTH pe Radio, peste 5.5 milioane vizualizări pe Social Media, peste 3 milioane vizualizări pe Google Display Network, peste 1200 de postere, montate în 10 oraşe şi peste 500 de articole şi menţiuni în presă – print şi online, o publicitate „agresivă“ a acestuia, ceea ce a dus şi la o promovare majoră a oraşului, în special a judeţului Argeş.
Ce elemente inedite a adus prima ediţie a Festivalului Analogue?
Prima ediţie a Festivalului ANALOGUE a fost un real succes, si acest lucru nu îl spun eu, ci publicul care a fost prezent chiar dacă vremea nu a ţinut cu noi. Pe lângă lineup-ul impresionant, concertele deja anunţate, petreceri cu DJ, festivalierii au fost surprinşi şi de diferite activităţi şi ateliere, de la ridicări cu balonul cu aer cald, la ateliere de dans şi de pictură pentru copii şi adolescenţi, degustări de vinuri, petreceri…nişte elemente inedite aş spune eu.
Către cine se îndreaptă mulţumirile, cine v-a susţinut în realizarea acestui proiect (Analogue), ce a uimit multă lume?
Mulţumirile mele se îndreaptă către cei care au făcut posibilă transformarea unui vis în realitate: sponsorilor şi partenerilor noştri, autorităţilor şi forţelor de ordine, echipei de organizare, artiştilor şi, mai ales, publicului care a crezut în noi. Vreau să mulţumesc în primul rând domnului primar Ion Georgescu pentru încrederea acordată, Consiliului Local Mioveni, Societăţii Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, pentru susţinerea logistică şi de asemenea tuturor structurilor care au fost implicate: Poliţiei Locale, Poliţiei Naţionale, Jandarmeriei, Antidrog, pentru că împreună am creat acest brand pentru oraşul Mioveni, pentru judeţul Argeş.
Cum va fi următoarea ediţie a Festivalului Analogue şi cand va avea loc?

O ediţie mai mare şi mai bună, cu şi mai multe surprize pentru festivalieri şi cu un line-up care va face din aceasta o experienţă de neuitat. 25 – 27 august 2023 este data la care ne vom întâlni din nou la Analogue Festival, aşa cum am anunţat deja în mediul online.
Ne puteţi spune ce nume sonore vor urca pe scenă?
Dezvăluirea line-up-ului pentru ediţia a doua o vom face la începutul anului viitor. Dacă la prima ediţie am avut o listă cu artişti impresionanţi din industria muzicală, atât naţională cât şi internaţională, urmează cu siguranţă să vă surprindem cu nume la fel de sonore. Până la dezvăluirea line-up-ului din 2023 am anunţat punerea în vânzare a abonamentelor, la preţul de 289 RON + taxe, având şi o campanie în acest moment şi anume la achiziţionarea unui abonament primiţi încă unul gratuit.
Cum va arăta peste 5 ani Festivalul Analogue?

Îmi doresc, aşa cum am menţionat în nenumărate rânduri ca Festivalul ANALOGUE să aibă o creştere organică, este un Festival care are potenţial şi care a demonstrat acest lucru încă de la prima ediţie. ANALOGUE este un proiect care aduce un plus valoare în mediul cultural artistic al oraşului Mioveni şi al judeţului Argeş, care în următorii ani va ajunge în topul celor mai dorite festivaluri din România.
Cum a fost acest an, 2022, din punct de vedere al activităţii desfăşurate în cadrul Centrului Cultural Mioveni?
Anul 2022 a fost un proces de dezvoltare dus la nivelul următor de implicare, devotament , creativitate şi succes prin realizarea unui proiect impresionant – Analogue Festival. Ne dorim ca anul viitor să obţinem aceleaşi performanţe, poate chiar mai mult şi să bifăm şi alte evenimente de succes.
Ce mesaj aveţi pentru locuitorii oraşului Mioveni?
După cum am mai spus…în ceea ce priveşte festivalul Analogue pot spune că va fi un festival de top 3 în România. Este o ambiţie personală, aşa cum a fost încă de la început acest proiect, o dorinţă de a creşte standardele de festivaluri în judeţul Argeş. Alături de echipa mea sper să putem oferi în continuare locuitorilor oraşului şi nu numai, evenimente de înaltă calitate.
