Conf. dr. Adrian Tase, ultimele noutăţi la nivel mondial

Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase, ne propune un periplu la nivel mondial pentru a analiza ultimele noutăţi. Primul popas este făcut chiar în bătălia pentru cosmos care se dă, mai nou, între SUA şi China. Facem apoi un popas şi prin conflictul militar din Ucraina, după care, renumitul medic cardiolog încheie totul într-o notă optimistă cu ultimele noutăţi de la Mondialul din Qatar.

„Competiţia pentru spaţiul cosmic a început în secolul trecut între SUA şi fosta Uniune Sovietică. Moscova a trimis primul om în spaţiu în cadrul programului Vostok, iar Washingtonul primul om pe lună prin programul Apollo.

Ulterior, interesul americanilor pentru apropiata noastră vecină celestă a mai scăzut, datorită solului stâncos şi absenţei atmosferei, astfel încât au fost trimise nave spaţiale care să exploreze planeta Marte.

În prezent, americanii şi-au schimbat sparring partner-ul cosmic cu China, confruntată însă în prezent cu un declin economic major. În plus, s-a recâştigat interesul pentru satelitul selenar, pentru că pe Lună s-a descoperit gheaţă: to-pirea acesteia generează apă şi, mai departe, prin liza chimică se obţine hidrogen, care poate fi utilizat ca şi carburant pentru navele spaţiale.

După rachetele Orion, Statele Unite au iniţiat un nou program pentru satelitul natural al Terrei. Nava spaţială Artemis I, fără echipaj, a decolat cu succes chiar zilele trecute, Artemis II va avea în anul 2024 patru astronauţi la bord, iar astronauţii de pe Artemis III vor pune din nou piciorul pe Lună în 2025.

Menţionăm mai devreme colapsul celei de-a doua economii mondiale, China căzând prizonieră tacticii zero-Covid, cu carantinarea istovitoare şi prelungită a peste un miliard de oameni. Mai mult, acolo este o incandescenţă socială fără precedent, cerându-se demisia proaspăt realesului preşedinte Xi. Lucrurile seamănă izbitor cu ultimele zile ale lui Nicolae Ceauşescu, doar că aici e vorba de o ţară imensă, cu un viitor mai greu predictibil.

Mai notăm: deplasarea constantă a liniei frontului de 1000 km în direcţia eliberării ultimelor 20% din teritoriul ucrainean ocupat de forţele invadatoare ruse; întunericul, setea şi frigul din locuinţele ucrainene; schimbarea termenului Brexit cu Bregret; creşterea consumului de marijuana din SUA, devenit legal în 21 de state; foamea, holera şi violenţa criminală din Haiti.

Ca să terminăm într-o notă optimistă, Campionatul Mondial de fotbal de la Qatar ne oferă nu numai un spectacol sportiv de cea mai bună calitate, ci şi o etalare a multiplelor aspecte culturale ale ţărilor care reprezintă toate continentele. În plus, World Cup 2022 este o sursă de inspiraţie pentru cei care practică sportul, atât la nivel de performanţă, cât şi recreaţional sau ca prevenţie a bolilor cardiovasculare“, punctează medicul cardiolog, Adrian Tase.

Lasă un răspuns