Dan Stroe, portretul unui primar de succes! „Comuna Bradu este familia mea şi vreau să mulţumesc pe toată lumea“

Dan Stroe este primarul care conduce destinele localităţii Bradu, o comună care se află în plin şi continuu proces de dezvoltare. Edilul gestionează perfect situaţia şi anual sunt finalizate proiecte de amploare la nivelul comunei, toate menite să vină în sprijinul şi ajutorul cetăţenilor. După cum spune chiar edilul Dan Stroe, „comuna Bradu este familia acestuia“, aşa că proiectele de anvergură sunt la ordinea zilei la nivelul localităţii. Primarul a făcut bilanţul anului 2022 şi promite că şi anul care bate la uşă va fi unul la fel de bogat în proiecte.

Domnule primar, pentru început aş vrea să discutăm despre transportul metropolitan. Cât de important este acesta pentru comuna Bradu

În Bradu, după o pauză de aproximativ 20 de ani, iată că a revenit transportul cu autobuzele Publitrans. După cum ştiţi şi dumneavoastră, la iniţiativa domnului primar Gentea, căruia vreau să-i mulţumesc pe această cale că a avut ideea să în-fiinţeze această Asociaţie Intercomunitară pe transport, dar şi pentru că localitatea Bradu a fost printre puţinele care să facă parte din această asociaţie, alături de Bascov, Mărăcineni şi bineînţeles Piteşti. După 20 de ani brădenii beneficiază de un transport modern, civilizat în autobuze spaţioase, care oferă cele mai bune condiţii. Nici nu se compară cu transportul din trecut cu maxi-taxi, transport care nu corespundea întocmai cerinţelor şi pretenţiilor cetăţenilor din Bradu. Chiar vreau să subliniez ideea că transportul cu autobuzele Publitrans chiar se ridică la cerinţele brădenilor.

Ştiu că au fost anumite discuţii legate de timpul de aşteptare. Ce ne puteţi spune?

Noi am gândit acest transport pentru a veni în sprijinul celor care se deplasează către locul de muncă, dar şi în sprijinul elevilor de a ajunge către unităţile de învăţământ din Piteşti. Am gândit un orar al autobuzelor luând în calcul un flux al călătorilor, mai ales la primele ore ale dimineţii, dar şi pentru prânz şi seară. Intervalul de timp  la care circulă autobuzele este din 30 în 30 de minute, pentru mai mult de jumătate din zi. Noi putem spune că ne-am pliat pe cerinţele majorităţii cetăţenilor care folosesc aceste autobuze pentru transport. Într-adevăr, în prima lună, în luna septembrie am funcţionat cu un program pe care l-am gândit la nivel de ADI Transport, însă s-a dovedit că nu a fost chiar la nivelul aşteptărilor celor din Bradu şi în funcţie de solicitările pe care le-am primit atât scris, cât şi telefonic sau pe Facebook am venit de la 1 octombrie cu un adiţional la contractul încheiat cu ADI Transport, asta după ce toate aceste solicitări au fost bine centralizate. În acest sens am modificat anumite ore la care circulau autobuzele şi am introdus şi curse în plus pentru a răspunde cerinţelor venite din partea cetăţenilor pentru a ajunge în timp util la locul de muncă sau la şcoală.

Cum se prezintă comuna Bradu din punct de vedere al infrastructurii?

Din acest punct de vedere vreau să spun că sunt mulţumit pentru că aveam aproape în toată localitatea apă, canalizare şi gaze. În momentul de faţă noi intervenim şi extindem aceste reţele. La nivelul localităţii noastre apar drumuri noi, ca urmare a dezvoltării comunei noastre şi mă refer la diferiţi dezvoltatori care vin şi creează diferite cartiere de locuinţe sau oameni care vin şi îşi construiesc case în comuna noastră. La nivelul drumurilor avem asfalt pe drumurile comunei noastre în proporţie de peste 95%. În momentul de faţă lucrăm la această infrastructură, avem proiecte noi angajate, care în perioada următoare vor fi demarate. Sper ca până în 2024 să duc la bun sfârşit proiectele pe care le-am promis electoratului din Bradu şi să beneficieze toţi cetăţenii de toate utilităţile.

Sunteţi mulţumit de ceea ce aţi realizat până în acest moment din funcţia de primar?

Da, pot spune că sunt mulţumit de felul în care arată localitatea în acest moment. Bineînţeles că îmi doresc mai mult, sunt un tip ordonat şi vreau să fac totul ca la carte. Mă refer la faptul că nu am dus asfalt pe nicio stradă unde nu aveam utilităţi. Abia după ce venim cu toate utilităţile necesare, executăm şi lucrări de asfaltare. Aşa cum recunosc şi afirmă brădenii, am făcut proiecte majore, proiecte pe care le aşteptau de mai mulţi ani în zonele în care locu-iesc.

Unul dintre cele mai impresionante proiecte a fost legat de construirea creşei. Cum a fost realizat acest proiect?

Cu această creşă cred că mi-am pus amprenta într-un mod frumos asupra vieţii comunei noastre. Aşa cum am spus, inaugurarea creşei a fost o zi istorică pentru localitatea noastră. Spun asta pentru că a fost prima creşă construită în comuna noastră şi care funcţionează la cele mai înalte standarde. Am accesat această creşă prin Programul PNDL II. Când am aflat de acest program şi de faptul că putem depune şi noi documentaţia pentru o creşă am pus pe jar toată echipa din primărie, am întocmit proiectul, l-am depus şi ne-am bucurat foarte mult că a fost şi aprobat. Această creşă are o valoare totală de 22 de miliarde. Partea de mobilier, bucătăria care este utilată la standardele cerute de autorităţi pentru a funcţiona a fost suportat cu fonduri din bugetul local. Avem o echipă tânără şi frumoasă acolo, avem un director, un contabil admi-nistrator. Avem şi o asistenţă medicală şi din câte am înţeles domnul director a scos la concurs şi al doilea post de asistentă medicală. Noi am gândit creşa pentru a veni în sprijinul părinţilor tineri care vor să-şi lase copiii într-un mediu în care pot învăţa, să deprindă abilităţi care le vor fi de folos în anii care vor urma. Chiar vreau să spun că mă bucură reacţia oamenilor. Aceştia sunt mulţumiţi că îşi pot lăsa copiii într-un mediu frumos, curat, cei mici sunt în siguranţă, tot personalul de acolo le stă la dispoziţie. Există şi camere de supraveghere pentru a nu exista niciun fel de problemă. Aşa cum au spus nişte co-legi din presă, creşa din Bradu se învârte după Soare.

  Domnule primar, care sunt proiectele importante care se află pe agenda dumneavoastră şi care urmează să fie implementate?

Sunt foarte multe proiecte, chiar există o listă întreagă. Chiar o să dau citire la câteva care sunt mai importante. Dintre cele mai importante proiecte pe care le-am realizat în acest an aş vrea să amintesc asfaltarea străzii Fântânii din satul Geamăna. Lucrările au constat în introducere canalizare pluvială şi asfaltarea străzii. Am extins iluminatul pu-blic şi iluminatul pietonal de jur-împrejur pe toată suprafaţa lacului de la Ilma. Am asfaltat jumătate din banda de pe partea stângă de pe strada Bunavestire de la drumul judeţean şi până la intersecţia cu strada Rafinăriei. Am extins canalizarea menajeră cu apă pe strada Heleşteului din comuna Bradu satul Bradu de Jos. De asemenea am extins reţeaua de alimentare cu apă pe strada Dafinului, am extins reţeaua de apă pe strada Murului din zona Târgului Săptămânal. La fel, am extins reţeaua de apă pe strada Arinului. Pe strada Arinului am extins lucrările pentru că a apărut un cartier nou de vile şi am extins şi lucrările la reţeaua de canalizare. De asemenea pe strada Moroceşti am extins reţeaua de apă potabilă, dar şi reţeaua de canalizare. În ceea ce priveşte transportul metropolitan cu autobuzele Publitrans a fost nevoie de amenajarea cu alveole în staţiile unde opresc autobuzele, sunt acele refugii unde autobuzele se retrag de pe stradă pentru a nu încurca circulaţia. Am extins reţeaua de apă pe strada Cimitirului. Pe strada Aleea Neajlov am extins reţeaua de canalizare. Pe strada Cornului am făcut două extinderi de apă şi canalizare pe două drumuri laterale. Pe strada Lăcrămioarelor am extins reţeaua de alimentare cu apă. Pe strada principală am demarat introducerea canalizării pluviale de la Valea Geamăna din dreptul fostei mori şi până la pasarela de pe drumul judeţean care traversează drumul 65B. Aici introducem canalizarea pluvială şi de la anul trecem la modernizarea trotuarului. Pentru eficientizarea sistemului de iluminat public am schimbat în comună în jur de 350 de lămpi în acest an. Pe mai mult de trei sferturi din localitate avem iluminat cu Led cu lămpi economice. Anul viitor o să finalizăm această investiţie şi toate lămpile de pe domeniul public vor fi lămpi cu LED pentru a reduce şi consumul de curent. De asemenea am lucrat la introducere canalizare pluvială pe strada principală între străzile Aleea Neajlov şi Bunavestire pe partea stângă pe sensul de mers spre Ştefan cel Mare, după care anul viitor urmează să modernizăm şi aici cu trotuare . Pentru a preveni inundaţiile din zona străzii Tăbăcăriei am introdus încă un tronson de canalizare pentru apele de ploaie din zonă . Pe strada Labirintului am extins reţeaua de canalizare menajeră, pe strada Târgului am introdus canalizare pluvială. Pe strada Sunătoarei am făcut lucrări de extindere la reţeaua de apă. Acestea sunt principalele investiţii la nivelul comunei. Să nu uităm de creşa modernă care a fost finanţată prin PNDL II şi care are o capacitate de 40 de copii.

Avem de asemenea şi două proiecte mari finanţate prin Anghel Saligny care vor fi demarate în perioada următoare. Pe un proiect de modernizare a Văii Geamăna. Aici vom introduce tuburi care pleacă de la un diametru de 2500 de mm în partea de aval şi 1500 la amonte. Rolul lor va fi acela de înlocuire a albiei acelui canal colector de ape de ploaie de la fosta moară până în Prundu şi posibilitatea de a lărgi strada din zonă, de amenajare a trotuarelor stânga dreapta. De asemenea pe partea când mergem spre Prundu de la fosta moară vom introduce utilităţi separat pentru a nu mai fora sub canal şi să spargem strada din nou. Cel de-al doilea proiect este legat de modernizarea a unui număr de 14 străzi şi anume introducere canalizare pluvială şi asfaltare. Ambele proiecte însumează 280 de miliarde de lei vechi.

  Ce surse de finanţare intenţionaţi să accesaţi pentru implementarea altor proiecte importante pentru comunitate?

Vom vedea ce axe se deschid. Ne-am propus în continuare să accesăm fonduri europene, fonduri guvernamentale, bani cheltuiţi şi din bugetul propriu. Pentru fonduri europene am putea avea proiecte care ţin de infrastructură, de amenajare spaţii verzi, extinderea iluminatului public. De asemenea avem fonduri obţinute prin GAL pentru extinderea sistemului de supraveghere video pe raza localităţii. Am obţinut şi finanţarea pentru achiziţia unui microbuz electric, tot prin GAL. De asemenea, pe Fondul de Mediu avem depus pentru staţii. Este vorba despre înlocuirea staţiilor existente, chiar dacă arată foarte bine vom veni cu staţii Smart pentru ca cetăţenii să beneficieze de diferite facilităţi cât aşteaptă autobuzul. Pot să încarce telefonul prin Bluetooth, staţiile vor fi supravegheate video, vor avea afişaj electronic cu programul autobuzelor

La nivelul comunei Bradu a fost pus în practică un amplu proces de digitalizare. Cum se prezintă lucrurile privind serviciile online?

Da, împreună cu angajaţii din primărie ne-am propus în urmă cu doi ani de zile să introducem şi noi acest proiect de digitalizare. Am venit în ajutorul cetăţenilor, pentru ca oamenii să îşi facă plata online. Ei pot face aceste plăţi online şi prin Ghişeul.ro, dar şi accesând site-ul primăriei comunei Bradu, un site care este activ, este foarte bine administrat. Accesând acest site pot vedea anumite hotărâri de Consiliu Local, pot descărca anumite cereri pe care apoi să le trimită fie pe mail sau pe fax. Vreau să spun că acest serviciu funcţionează foarte bine, oamenii fiind foarte receptivi. Chiar consider că stăm foarte bine la acest capitol.

Care sunt proiectele pe care le aveţi în plan până la finalul mandatului?

Proiectele pe care vreau să le realizez până la sfârşitul acestui mandat sunt practic proiectele cu care am venit în faţa electoratului în 2020. Electoratul de asta m-a votat, iar promisiunea este promisiune. Am constatat la nivelul anului 2020, până să înceapă campania electorală, analizând cu echipa mea de consilieri şi cu colegii din Consiliul Local am identificat o serie de proiecte pe care vrem să le implementăm pe parcursul acestui mandat. Numai că atunci când am gândit aceste proiecte erau nişte preţuri, dar iată că în zilele noastre constatăm că preţurile s-au dublat, s-au triplat chiar. Spre exemplu o stradă cu o lungime de 500 de metri cu o lăţime de 6 metri pe care o puteam asfalta cu 4 mi-liarde, 4 miliarde şi ceva am ajuns acum să o asfaltăm cu 10 miliarde sau chiar mai mult. Eu sper să îmi duc la bun sfârşit proiectele pe care le-am promis. În cazul în care va mai rămâne vreun proiect pe care nu pot să îl duc la bun sfârşit, acum brădenii mă ştiu destul de bine, ştiu că sunt un om serios, ştiu că mă ţin de promisiune şi că nu totul depinde numai de mine.

Există şi nemulţumiri din partea cetăţenilor?

Nemulţumiri sunt, de obicei, din partea celor care nu vor să vadă şi să recunoască faptul că am făcut ce trebuie în comună. Adică, orice aş face, pentru anumite persoane nu am făcut nimic,. Dacă asfaltez o stradă, de ce am asfaltat. Pe de altă parte, tot timpul când sunt nemulţumiri constructive, ţinem cont de ele şi acţionăm cât mai rapid pentru a remedia situaţia. Vreau să punctez că nu sunt multe nemulţumiri. Majoritatea brădenilor au văzut că sunt un om serios, sunt ordonat, îmi place să fac lucrurile aşa cum trebuie. Pe această cale vreau să amintesc că suntem în licitaţie în momentul de faţă pentru modernizarea celor 14 străzi, iar pe celălalt proiect derulat pe Anghel Saligny, legat de moder-nizarea Văii Geamăna, am încheiat deja contractul cu firma care a câştigat licitaţia şi urmează să semnăm contractul de finanţare la minister. La începutul acestei luni vom lansa în licitaţie partea de moder-nizare a zonei de pe strada Panduri din Bradul de Jos. Aici vorbim despre o lucrare amplă. Va fi toată strada asfaltată şi va fi coborât nivelul asfaltului la nivelul proprietăţilor din zonă pentru că la ce este acum în zonă nu este normal, şanţurile vor fi înlocuite cu rigole cu canalizări pluviale pentru preluarea apelor de ploaie. Toată zona va arăta superb. Lacul a fost amenajat, iar în jurul lacului sunt trotuare, cu iluminat pietonal. De asemenea va fi scoasă în licitaţia şi partea de canalizare pluvială pe strada Gării stânga-dreapta, pe care vrem în vara anului viitor să o terminăm şi până în 2024 să venim şi aici cu modernizarea cu trotuare, după cum am promis. Mai sunt lucrări şi alte străzi, lucrări mai mici, dar pe care le suportăm din bugetul local. Eu zic că ne descurcăm şi totul o să fie în regulă. Îmi place să muncesc, stau mai mult la primărie decât acasă. Comuna Bradu este familia mea, este o familie mai mare şi încerc să mulţumesc pe fiecare

Care este mesajul dumneavoastră pentru cetăţeni la final de an?

Le doresc să aibă sărbători fericite alături de cei dragi. Anul 2023 să fie unul plin de realizări pentru toată lumea, să fie un an cu sănătate, iar eu îmi doresc să duc la bun sfârşit tot ce am promis.

Costi Diniaşi

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura