Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armată română

Tinerii din România nu mai vor să lucreze în Armată. Invazia Rusiei în Ucraina, ordonată de Vladimir Putin la 24 februarie 2022, pare că i-a speriat pe tinerii români. Armata română înregistra la începutul anului 73.350 de militari activi şi 50.000 de rezervişti.

Peste 2.000 de persoane și-au dat demisia din Armata română în primele 9 luni ale anului, număr dublu față de cel consemnat în întreg anul 2021 (mai mult de 1.000), potrivit unei analizate Profit.ro.

Nici şcolile militare nu mai sunt în topul preferinţelor tinerilor. Numărul candidaţilor din acest an s-a redus la mai bine de jumătate.

„Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500 (de fapt la mai puțin de jumătate, la aceste cifre – n.r.), în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, se arată într-un document oficial.

Lasă un răspuns