Best Credit: Cum ne stabilim bugetul pentru sărbători?

Sărbătorile au devenit mai mult o unealtă de marketing, în care suntem tot mai motivaţi să facem diverse cumpărături, chiar dacă avem sau nu nevoie de lucrurile pe care le-am cumpărat. La asta se adăugă pregătirea a multe feluri de mâncare, dar şi cadouri pentru cei dragi, atât de Moş Nicolae, cât şi de Crăciun.

Dar cum ar fi dacă în locul acestor lucruri am pune mai mult accentul pe momentele festive, pline de bucurie, petrecute alături de cei dragi, plini de recunoştinţă că a mai trecut un an în viaţa noastră, cu bune şi cu rele? Astfel, am putea scăpa de vâltoarea cumpărăturilor compulsive, care ne destabilizează bugetul şi nici nu am mai fi nevoiţi să apelăm la un credit online de la BEST CREDIT IFN pentru a face rost de bani pentru alte noi cumpărături.

De cealaltă parte, o bună metodă de a avea sărbători echilibrate din punct de vedere financiar ar fi să ne creăm un buget de sărbători şi să ne gândim de două ori mai bine înainte de a face cumpărături impulsive. Să nu uităm că darurile scumpe, dar şi felurile variate de mâncare, nu au impact asupra celor dragi dacă nu comunicăm şi nu stabilim o relaţie puternică cu aceştia.

Cum să îţi echilibrezi bugetul de sărbători? Iată câteva idei:

În primul rând, găteşte doar cât este nevoie

Ştim că toţi românii vor să aibă mesele pline, însă asta nu face altceva decât să ducă la risipă. Astfel, înainte de a ne apuca de gătit este important să stabilim clar pentru câte persoane pregătim mesele de sărbători, câte dintre acestea se vor petrece acasă şi care sunt preferinţele alimentare ale celor care vin să îşi petreacă Crăciunul cu noi, indiferent că vorbim de rude sau prieteni. Făcând toate aceste lucruri vom avea o viziune de ansamblu asupra meselor pe care trebuie să le pregătim şi vom reduce risipă alimentară.

Cumpărăturile se fac doar cu lista

Conform unui studiu realizat în 2022, de către Unlock Market Research, circa 65% dintre români cumpără de Sărbători impulsiv, fără o planificare atentă a banilor, iar 62% dintre aceştia susţin că nu îşi monitorizează cheltuielile sau că le prioritizează în mod greşit.

Dacă suprapunem aceste date reiese că de Sărbători suntem mult mai tentaţi să cheltuim mai mult decât ne ajunge plapuma, de unde şi numărul tot mai mare de credite rapide pentru a cumpăra ceea ce avem nevoie. Tocmai din acest motiv este esenţial să mergem la cumpărături doar cu lista. Înainte de a merge la shopping este important să facem un inventar a ceea ce avem deja şi o listă cu ce ne lipseşte. Apoi creionam o listă de cumpărături realistă, ţinând cont de cantităţile de care avem nevoie pentru a pregăti reţetele preferate ale familiei de aceste Sărbători.

Priveşte costul achiziţiei produselor din perspectiva timpului

Ce înseamnă asta? Preţul lucrurilor pe care ni le dorim le calculăm în ore de lucru. Calculăm cât câştigăm în 21 de zile de muncă şi 8 ore pe zi. Astfel, un produs care costă 73 de lei va avea preţul în 3 ore de muncă, lucru care ne-ar putea face să ne gândim mai bine înainte de a lua decizia de achiziţie.

Trebuie să fim flexibili şi rezonabili

Un buget sănătos este precum o alimentaţie sănătoasă. Astfel, este foarte important să fim flexibili, în caz contrar vom deveni prea restrictivi cu noi înşine, ne vom descuraja şi ne vom reîntoarce la obiceiuri nesănătoase de achiziţii. Secretul este să ne permitem un „buget de achiziţii compulsive“, de 30, 50 sau 100 de lei. Asta ne va ajuta să ne simţim mai puţin vinovaţi pentru micile plăceri.

Ziua fără cumpărături este importantă

Putem să ne propunem că o zi din luna decembrie să avem o zi în care să nu facem nicio cumpărătura, ci să ne bucurăm de lucrurile simple pe care le avem la dispoziţie.

Lasă un răspuns