Cât va costa un litru de benzină și de motorină de la 1 ianuarie 2023. Prețurile cresc din prima zi a anului

Benzina și motorina se scumpesc de anul viitor, chiar de la 1 ianuarie. Companiile din energie vor fi suprataxate iar Guvernul a renunțat la compensarea de 50 de bani.

Șoferii vor plăti mai mult atât pentru benzină, cât și pentru motorină, de la data de 1 ianuarie, dată la care se va renunța la compensarea de 50 de bani. 

Hotărârea a fost luată ieri de către Guvern, iar argumentul a fost acela că benzina și motorina s-au ieftinit îndeajuns de mult încât să se poată renunța la aceasta.  

Astăzi, 1 litru de benzină ajunge, în medie, la 6 lei iar un litru de motorină, la 7,2 lei. 

Așadar, de la 1 ianuarie, 1 litru de benzină va ajunge la 6,5 lei iar 1 litru de motorină la 7,7 lei. 

Cu alte cuvinte, pentru un plin de 50 de litri, un român va fi nevoit să scoată din buzunar cu 25 de lei mai mult atât pentru benzină cât și pentru motorină. 

Pe de altă parte, această scumpire va fi compensată parțial de scăderea accizelor. De la 1 ianuarie, acciza pentru benzină va scădea cu aproximativ 24 de bani iar pentru motorină cu aproape 22 de bani. 

Șoferii spun că această compensare de 50 de bani i-a ajutat în ultimele luni, în condițiile în care toate produsele și serviciile din țara noastră s-au scumpit.

”Dacă inițial măsura nu părea să fie una care să producă efecte, iată că la sfârșitul anului putem să constatăm că a fost o măsură bună, prețul la carburant ajungând la un nivel de dinainte. Trebuie să anunțăm că, începând cu 1 ianuarie, această compensare nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, guvernul fiind pregătit ca în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor, să o aplicăm din nou”, declara, ieri, premierul Nicolae Ciucă. 

Advertisement
Advertisement

Lasă un răspuns

Descoperă mai multe la Ziarul Top

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura