Radu Perianu: „Ne dorim să atragem medici care să lucreze în judeţul Argeş, în spitale şi la cabinetele de familie din mediul rural“

Atragerea de medici în Argeş, pare a fi una dintre priorităţile prefectului Perianu. Atât la Piteşti, cât şi în celelalte oraşe şi municipii, medicii lipsesc cu desăvârşire, iar dacă apare un medic la început de carieră, se întâmplă ceva şi acesta pleacă din judeţ.

„Am stat de vorbă astăzi cu reprezentanţii asociaţiilor de vârstnici din Argeş, pe tema asistenţei medicale. A fost ridicată problema cabinetelor medicilor de familie şi ceea ce li se poate oferi doctorilor ca să vină să lucreze.

În judeţul Argeş sunt 3 localităţi fără medic, Râca, Ciomăgeşti, Nucşoara, care sunt asigurate de doctorii din comunele învecinate. Legislaţia prevede, la acest moment, că medicii de fa-milie sunt plătiţi la numărul de pacienţi asiguraţi. Trebuie să fie minim 400 de persoane asigurate înscrise pe lista unui doctor de familie. Medicii de familie nu primesc bani pentru că văd pacienţi neasiguraţi. De asemenea, sunt nevoiţi să îşi cumpere cabinetele”, a precizat prefectul Radu Perianu.

La întâlnire a participat medicul Mariana Boşneag care a dat chiar exemplul personal: „Noi facem împrumuturi în bancă şi ne cumpărăm cabinetele şi tot noi le renovăm. Eu am plătit 25 de mii de euro şi am mai băgat 10 mii de euro ca să îl fac. La pensie nu îl dau aşa, trebuie să îl dau la preţul la care l-am cumpărat, aşa zice legea.  Sau poate fi cumpărat de Consiliul Judeţean care are dreptul de preemţiune. Dar, mă îndoiesc că ar dori să plătească aceşti bani. Fiecare medic de familie procedează aşa“ a spus Mariana Boşneag.

Medicii de familie depind de bugetele locale. Ei vor să îşi facă treaba, dar pentru asta e nevoie de aparatură, nu doar de un stetoscop, de discuţii cu oamenii şi de dat trimiteri. Dacă medicul de familie ajunge undeva unde nu îşi poate face meseria, va pleca.  În Argeş se caută medici şi de alte specializări      pentru spitale: ATI, Medicină Internă, Oncologie.                                                                                                          Simona Ivaşcu

Lasă un răspuns