Inițiativa de renunţare la ora de vară, din nou în discuţie. Când trece România la ora de vară în 2023

Deși Comisia Europeană a cerut statelor membre să renunțe la schimbarea orei, nici până în acest moment România nu a luat o decizie în acest sens.

În februarie 2018, Comisia Europeană a evaluat directiva privind schimbarea sezonieră a orei, primind 4,6 milioane de răspunsuri. 84% dintre respondenți au fost de acord cu renunțarea la schimbarea orei.

În 2019, un număr de 410 eurodeputaţi au votat pentru propunere, 192 împotrivă şi 51 s-au abţinut.

Iniţial, Comisia Europeană a dorit să impună la renunţarea la această practică din 2019, dar rapiditatea demersului a întâmpinat rezistenţă din partea unora dintre statele membre, așa că s-a stabilit ca termen final anul 2021.

Până la aceste termene, statele membre UE trebuiau să se decidă dacă rămân la ora de vară sau la ora de iarnă, dar discuția a fost suspendată din cauza pandemiei.

România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

Din cauza contextului economic actual, au apărut din nou dezbateri pe marginea acestui subiect.

Oamenii de știință din Italia susțin că prelungirea orei de vară pe tot parcursul anului va reduce facturile la energie electrică, iar acest lucru ar însemna ca țara să economisească aproximativ 500 de milioane de euro.

Ora de vară 2023. Când se dau ceasurile cu o oră înainte

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie. Mai exact pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00. 

Cu alte cuvinte, ceasul se dă cu o oră înainte, asta înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin. 

Schimbarea orei se face cu o unitate orară, (60 de minute) astfel că ora exacta rămâne aceeași în ceea ce privește minutele și secundele.

Lasă un răspuns