Conf. dr. Adrian Tase, analiză după 3 ani de pandemie

În urmă cu trei ani de zile debuta pandemia de COVID-19, o problemă medicală cu care omenirea nu se mai confruntase de un secol, de la gripa spaniolă. Începutul lunii martie a anului 2020 marca debutul pandemiei şi în România, iar de atunci au urmat luni şi ani care au reprezentat adevărate provocări pentru sistemul medical şi pentru medicii din România. La 3 ani de la acele momente, reputatul medic, Adrian Tase face o analiză în stilu-i caracteristic, foarte bine amănunţită şi foarte bine construită.
„Se împlinesc trei ani de la debutul pandemiei COVID-19 în România. Sufixul 19 arată chiar anul în care, la nivel global, pandemia a început.
Originea acestei calamităţi mondiale neanticipate este încă neelucidată: fie dintr-o scăpare din laborator (lab leak), fie dintr-o infecţie prin intermediul animalelor. Odată cu trecerea timpului, şansele de a elucida cauza epidemiei globale scad progresiv.
Teoria lab leak pleacă de la faptul că în Wuhan se află reşedinţa unui la-borator modern de cercetare virală. Un factor de suspiciune este că autorităţile comuniste chineze au distrus registrele de evidenţă. În plus, în lume, de-a lungul timpului, au mai fost semnalate scurgeri accidentale de virusuri.
Teoria originii naturale a pandemiei porneşte de la realitatea incontestabilă a transmiterii de la animal la om, într-o majoritate de cazuri, a bolilor virale, mai ales din familia corona. Ştim, de asemenea, că în Wuhan se află o imensă piaţă de animale.
Sigur că, din punct de vedere medical, discutăm multiple aspecte de epidemiologie, virusologie, caracteristici clinice şi diagnostice, caracteristici patologice, opţiuni terapeutice, meca-nisme patogenice, citokine, sistemul renina-angiotensină-aldosteron, tromboză, patogeneză, leziuni miocardice, insuficienţă cardiacă, hipertensiune arterială, aritmii cardiace, sindroame coronariene acute, diabet zaharat, obezitate, etc.
Ceea ce rămâne, este tragedia imensă din Italia, care a decapitat practic generaţia de seniori cu contribuţii mari în dezvoltarea peninsulei, tragedia imensă din România, care nu a mai ţinut cont de vârstă şi a ucis peste 500 de oameni pe zi, tragediile imense din SUA, Brazilia, India, China şi, acum, Filipine.
Vaccinul a dovedit că, deşi contestat de unii, a salvat miliarde de vieţi. Rămân totuşi incertitudini privind trombozele la un număr mic de pacienţi.
Am mai învăţat să lucrăm la distanţă. Privind declinul economic al Chinei, este remarcabil faptul că economia României se menţine.
Una peste alta, o experienţă care ne-a schimbat viaţa în diverse moduri“, punctează medicul cardiolog, Adrian Tase.