Sesiune de instruire a muzeografilor cu specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Dumitru Bughiu, a participat ieri, 16 martie, la deschiderea sesiunii de instruire a utilizatorilor programului DOCPAT pentru evidenţa patrimoniului muzeal. La această sesiune de instruire, organizată de Muzeul Judeţean Argeş, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, participă şi muzeografi de la Muzeul Naţional Brătianu, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Muzeul Municipal Câmpulung şi Muzeul Municipal Curtea de Argeş.
În cadrul sesiunii, Alin Cîrstian, bibliograf la Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţia Patrimoniu Digital, va oferi informaţii referitoare la ultimele funcţionalităţi ale programului DOCPAT, la clasarea patrimoniului şi la catalogarea resurselor culturale. Aceste întâlniri vor fi benefice pentru specialiştii din muzeele argeşene implicaţi în activitatea de evidenţă a patrimoniului cultural mobil şi le va uşura activitatea de întocmire a dosarelor de clasare, cu ajutorul programului DOCPAT.
„Este o lume interesantă, aceasta a muzeografiei. Atenţia Consiliului Judeţean Argeş pentru acest domeniu este importantă şi veţi avea aceeaşi deschidere şi pe viitor. Sunt convins că împreună vom putea face o treabă bună şi că vom continua genul acesta de activităţi care vă ajută pe dvs, muzeografii, în specializarea pe care o aveţi“ – Adrian Dumitru Bughiu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Argeş.
„Vreau să transmit mulţumiri conducerii Institutului Naţional al Patrimoniului pentru această oportunitate în care vom putea rezolva unele aspecte legate de fişele de patrimoniu şi fişele DOCPAT. După cum ştiţi, programul DOCPAT este foarte important pentru că acoperă toate domeniile de patrimoniu mobil – artă decorativă, artă plastică, arheologie, carte veche, documente, etnografie, istorie, numismatică, medalii şi decoraţii, ştiinţă şi tehnică, ştiinţele naturii, carte veche“ – Cornel Popescu, manager Muzeul Judeţean Argeş.
„În cadrul acestor sesiuni vom încerca să punem la punct metodele de utilizare a programului DOCPAT pentru evidenţa patrimoniului muzeal şi în acelaşi timp pentru a face public toate obiectele de patrimoniu. Prin procedura de clasare, de fapt obiectul este înregistrat în patrimoniul cultural mobil. Despre acest lucru vom discuta, despre cum vă puteţi face cunoscuţi în mediul online în privinţa obiectelor de patrimoniu care se găsesc în judeţul Argeş“ – Alin Cîrstian, bibliograf la Institutul Naţional al Patrimoniului.
DOCPAT este un program informatic pentru evidenţa patrimoniului cultural mobil (fişe de obiect) şi a arhivelor documentare din muzee.
DOCPAT poate fi utilizat în muzee, direcţii judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural, institute de cercetare, precum şi de alţi deţinători de colecţii de bunuri culturale mobile care au nevoie de o evidenţă rapidă, modernă, de ana-liza şi selecţia datelor, de ordonarea acestora pe diverse criterii, de listarea unor inventare, cataloage de expoziţie, fişe de obiecte. Marele avantaj al unei evidenţe informatizate este posibilitatea de actualizare a informaţiilor în timp.