Se taie aceste pensii! Anunțul venit de la cel mai înalt nivel. Informația momentului în România

Prin PNRR, România și asumat reformarea pensiilor speciale prin indexarea lor la rata inflației. Așadar, Comisia Europeană a notificat autoritățile de la București în urma evaluării proiectului. Iată ce au transmis oficialii de la Bruxelles.

Comisia Europeană solicită autorităților române să modifice radical actualul proiect de lege privind pensiile speciale (ale militarilor, magistraților, diplomaților etc.). Oficialii de la Bruxelles arată că proiectul vizează doar economii „foarte limitate” și nu rezolvă principiul echității, scrie G4media în urma consultării unei scrisori în acest sens.

România și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor speciale

Așadar, Comisia Europeană sugerează ca în cazul pensiilor militare rata de înlocuire a veniturilor să fie de 45 %. De asemenea, baza de calcul să fie raportată la veniturile din întreaga carieră.

Reamintim că România și-a asumat prin PNRR reforma pensiilor speciale. Aceasta reprezintă acum o cheltuială anuală de circa 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB) și sunt o sursă de inechitate socială, din motiv că nu respectă principiul general al contributivității (cu excepția pensiilor militare, care o respectă parțial). Dacă nu va implementa reforma pensiilor speciale, România va pierde o tranșă PNRR, valoarea acesteia urmând a fi calculată de Comisia Europeană.

Un proiect de lege privind reformarea pensiilor de serviciu, cunoscute drept pensii speciale, a fost depus la Parlament în decembrie 2022 de către ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD). Surse guvernamentale au precizat pentru sursa citată că blocul Comunitar a transmis săptămâna trecută o corespondență prin care arată că proiectul nu rezolvă problemele sistemice.

Printre beneficiarii de pensii de serviciu se numără influente categorii profesionale, cum ar fi: judecători, procurori, militari, polițiști, angajați din serviciile secrete. Însuși premierul Nicolae Ciucă e militar de carieră, general în rezervă, și a anunțat că pensiile militarilor nu trebuie modificate.

Advertisement

Lasă un răspuns