Conf. dr. Adrian Tase, despre efectele trecerii la ora de vară asupra sănătăţii

La finalul acestei săptămâni, mai exact în noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de vară, astfel ziua de duminică va fi cea mai scurtă din acest an. Renumitul medic cardiolog, Adrian Tase ne prezintă care sunt efectele trecerii la ora de vară asupra sănătăţii. Conform acestuia, în această perioadă creşte riscul producerii accidentelor vasculare sau a infarctului miocardic.

„De peste un secol, Europa schimbă ora de două ori pe an. Prima a fost Germania, cu intenţia de a economisi consumul de cărbune. Au urmat alte ţări europene şi SUA. Pe lângă economia de energie, există şi beneficii comerciale, pentru că oamenii ies la cumpărături o oră în plus pe zi.

Totuşi, schimbarea fusului orar afectează negativ starea de sănătate. De exemplu, s-a constat creşterea numărului de infarcte miocardice şi accidente vasculare cerebrale în prima săptămână din luna aprilie, cele mai multe chiar în ora cu pricina. Pot apărea perturbări şi în alte domenii, ca urmare a alterărilor stării de sănătate.

Prin urmare, s-a efectuat o consultare online a cetăţenilor din UE, care a arătat că o majoritate de respondenţi – 86%, doreau renunţarea la schimbarea bianuală a orei. Ulterior acestui sondaj, eurodeputaţii au votat în 2019 renunţarea la ora de vară. Când se va aplica, vom trăi şi vom vedea“, a precizat medicul cardiolog, Adrian Tase.

Advertisement

Lasă un răspuns