România suferă în continuare de maladia inflației. Țările din Est se confruntă cu unele dintre cele mai mari creșteri de prețuri

România și țările din Est au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, cu mult peste media la nivelul Uniunii Europene de 9,9%.

Atât în România, cât și în țările din Est, rata inflației a depășit cote alarmante. La noi, aceasta a ajuns din nou în februarie la 15,5%, după ce în prima lună din 2023 dădea semne de temperare la 15,1%.

Țările din Europa Centrală și de Est  se confruntă cu unele dintre cele mai mari rate ale inflației, ritmul de creștere al prețurilor variază de la peste 15%, în Slovacia și în România, până la 55% în Turcia, țară care se confrunta cu această problemă înainte de a deveni o complicație pentru toată lumea.

La polul opus, rata medie a inflației la nivelul tuturol statelor membre UE este de de 9,9% în februarie 2023, iar în zona euro ajunge la 8,5%. Chiar dacă este o problemă la nivelul întregii Europe, ritmul de creștere al prețurilor diferă foarte mult între Vest și Est.

Țările bogate, cu salarii mult mai mari decât cele din România, au anunțat creșteri de prețuri de o cifră. Luxemburg, una dintre cele mai bogate țări, unde salariul minim este de aproape 2.400 de euro pe lună, a avut în februarie 2023 o rată de inflație de numai 4,3%. Totodată, în Spania, Grecia, Franța și Belgia prețurile au crescut cu aproximativ 6%.

Advertisement

Lasă un răspuns