Fonduri europene pentru consolidarea şi punerea în valoare a Castrului Roman Jidova

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Marius Nicolaescu, împreună cu managerul Muzeului Judeţean Argeş, Cornel Popescu, şi Sorin Ivaşcu, director executiv Direcţia Strategii, Sinteze, Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul CJ Argeş, au avut ieri, 28 martie, o întâlnire cu specialişti la Castrul Roman Jidova. Grupul de lucru a avut drept obiectiv stabilirea liniilor directoare pentru întocmirea documentelor necesare accesării de fonduri europene în noul exerciţiu financiar european pentru consolidarea şi punerea în valoare a castrului roman, care ar putea intra şi în pa-trimoniul UNESCO.

„Ne-am deplasat la Castrul Roman Jidova împreună cu managerul Muzeului Judeţean, Cornel Popescu, cu arhitecţi, cu proiectanţi, cu cei care sunt responsabili cu deciziile de proiectare, de consolidare şi modernizare a acestui castru pe fondurile europene care vor fi derulate în perioada următoare. Consiliul Judeţean Argeş, în actualul exerciţiu financiar european, are trei proiecte privind reabilitarea şi consolidarea monumentelor. Este vorba despre Muzeul Judeţean, Galeria de Artă şi Cetatea Poienari – proiecte cu o valoare de aproximativ 66 de milioane de lei. Pentru exerciţiul financiar următor, urmărim introducerea la finanţare şi a proiectului privind Castrul Roman Jidova, ulti-mul dintre monumentele istorice de tip A din administrarea Consiliului Judeţean care nu a beneficiat de astfel de investiţii“ – Marius Nicolaescu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Argeş.

„Suntem la Castrul Roman de piatră de pe Limesul Transalutanus, adică de pe frontiera care se-para Imperiul Roman de fostul regat al dacilor. Este un monument istoric de clasa A, un sit arheologic de importanţă naţională şi cu perspective de a deveni un sit UNESCO. Salut iniţiativa condu-cerii Consiliului Judeţean Argeş de a sprijini Muzeul Judeţean Argeş în vederea punerii în valoare a acestui minunat sit arheologic şi de a profita astfel de axele de finanţare care se vor deschide în curând. Pe viitor vom putea organiza aici şi alte activităţi de reconstituire istorică, dar şi ateliere educaţionale“ – Cornel Popescu, manager Muzeul Judeţean Argeş.

Situat în cartierul Pescăreasa, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, în imediata pro-ximitate estică a şoselei Piteşti-Câmpulung, între aceasta şi Râul Târgului, castrul mare din punctul „Jidova“ este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus (fiind în acelaşi timp şi singura edificată din piatră).

Expoziţia, deschisă în 1970, cuprinde obiecte descoperite în cercetările arheologice de pe Limes alutanus şi transalutanus şi cu precădere obiecte descoperite în cercetările din Castrul Jidova. Sunt expuse obiecte din ceramică (opaiţe, cărămizi şi fragmente de ţigle cu inscripţii, amfore, piese de pavimentum şi mozaic, piese pentru hypocaustum), arme (vârfuri de săgeţi, suliţe, cuţite), accesorii de echipament militar etc. În incinta castrului se păstrează o parte din clădirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum – magazia de cereale). Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest.

Advertisement

Lasă un răspuns